Новини
Здоров’я

За 2 години замість 12: операцію з протезування аорти за новою методикою провели у Хмельницькому

Фахівці КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» вперше на Хмельниччині провели торакальне ендоваскулярне протезування аорти (TEVAR). Через три дні після оперативного втручання пацієнта виписали додому із значним покращенням здоров’я.

Про операцію, яку до цього на Хмельниччині не проводили, розповіли у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі.

Чоловік 1951 року народження, звернувся у поліклініку закладу зі скаргами на загальну слабкість, втому, біль в лівій поперековій ділянці, що виникала в положенні лежачи. У пацієнта діагностована ішемічна хвороба серця та гіпертонічна хвороба. Проведене обстеження, комп’ютерна томографія, коронаро- та аортографія виявили аневризму грудного та черевного відділу аорти з ознаками розшарування.

З огляду на ураження судин, небезпеку ускладнень та загальний стан, чоловікові запланували та виконали черезшкірне втручання – імплантацію стент-графта у грудний відділ аорти.

Стент-графт (внутрішньосудинний протез) – пристрій, що складається з підтримуючого каркасу з металевого сплаву (стента) і судинного ендопротеза (графта), виготовленого з тканого матеріалу. Після імплантації, стент-графт в розкритому стані максимально відповідає незміненій ділянці судини, до якої прилягає та укріплює її стінки.

Оперували хворого кардіохірурги Андрій Кланца та Валерій Сухарєв, асистували анестезіолог Юрій Гордєєв та операційна медична сестра Тетяна ХМЕЛЬ. Консультував професор, доктор медичних наук, завідувач відділу ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова НАМН України Сергій Фуркало.

Про особливості проведеної операції розповів директор КНП «ХОССЦ» Андрій Кланца:

Метод ендоваскулярного протезування належить до високотехнологічної медичної допомоги. Дозволяє досягти результатів, порівнянних з відкритою хірургічною технікою, але з меншою ймовірністю ускладнень, значним скороченням термінів госпіталізації та реабілітації пацієнта. Втручання, яке раніше доводилось робити 10-12 годин, після чого на пацієнта чекав значний термін реабілітації, ми виконали за 2 години. Після операції і триденного перебування у відділенні інвазивної кардіології та інтервенційної радіології, пацієнт був виписаний зі значним покращенням.Через тиждень, на контрольному огляді, пацієнт відзначив відсутність больових симптомів – таким чином, ми досягли максимальної профілактики ризику формування аневризми і розриву аорти.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook