Новини
Культура

Монотеатр “Кут” у Хмельницькому планують ліквідувати

Проєкт рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради щодо ліквідації комунального підприємства “Хмельницький міський монотеатр “Кут” шляхом приєднання  до комунального закладу “Хмельницький міський будинок культури” внесено на розгляд сесії ХМР. Колектив та приміщення обіцяють зберегти.

Монотеатр “Кут” у Хмельницькому має понад 30-річну історію (був заснований у грудні 1992 року). Всі ці роки ролі директора, художнього керівника та єдиного актора виконував Володимир Смотритель. Театр одного актора відомий також міжнародним фестивалем “Відлуння”, а його репертуар нараховує 16 вистав, що, можливо, є одним з найбільших серед подібних у Європі.

Як розповів виданню vsim.ua начальник управління культури та туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков, причиною ліквідації монотеатру як комунального підприємства є те, що його директор, художній керівник та актор Володимир Смотритель, який у січні цього року справив 70-річчя, виїхав за кордон. А оскільки це театр одного актора, то без Володимира Смотрителя він фактично не працює. Частину колективу (адміністратора, звукорежисера, світлооператора, костюмера) відправили у простій, а при роботі зараз – виконувач обов’язків директора, бухгалтер та двірник.

Тому й було прийняте рішення комунальне підприємство “Хмельницький міський монотеатр “Кут” ліквідувати, приєднавши його до міського будинку культури. Так він перетвориться на щось на кшталт театрального відділення при культурній установі та провадитиме свою діяльність у тому ж приміщенні, де й розташовувався. Переважно його використовуватимуть для представлення малих театральних форм, зустрічей, літературних читань. Зазвичай різноманітні камерні мистецькі події у Хмельницькому проводили неподалік від монотеатру – у Мистецькому дворику, проте в холодну пору року та під час дощів ця територія не дуже придатна для таких заходів. Тепер же, ймовірно, це питання можна буде закрити за рахунок приміщення монотеатру.

Ще одна причина, через яку ліквідовують монотеатр “Кут” як комунальне підприємство – його збитковість.

Приміщення, в якому розташовується театр (колишній кінотеатр “Мир”) наразі перебуває у досить сумному стані. Проте його ремонт, реконструкцію або інші варіанти оновлення поки що відкладені на “після війни”.

До слова, два роки тому йшлося про те, що монотеатру “Кут” потрібне додаткове приміщення, оскільки за 30 років роботи комунальне підприємство накопичило чимало майна. Також потрібне було місце для роботи бухгалтера та зберігання документації. Можливо, місце для цього знайдуть у будинку культури.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook