Новини
Здоров’я

Новий артпростір відкрили у дитячій лікарні в Хмельницькому (ФОТО)

В приміщенні Хмельницької обласної дитячої лікарні відкрився майданчик для презентації образотворчого мистецтва, місією якого є «лікування» прекрасним.

Вже не перший рік обласний дитячий лікувальний заклад співпрацює з Хмельницьким  обласним художнім музеєм в якості супроводжуючих лікувальний процес занять з арттерапії.

Наступним кроком у розбудові мистецько-терапевтичного напрямку стала організація у лікарні виставкового простору, який покликаний породжувати позитивні переживання у пацієнтів.

Директорка лікувального закладу Лілія Брухнова – ініціаторка артпроєкту особисто відкривала новий творчий простір.   

Виникла арттерапія з практичного спостереження: покращення емоційного стану пацієнтів, що займаються художньою творчістю. Арттерапія – найбезпечніший спосіб для дитини опрацювати свої внутрішні переживання. Ми дуже раді, що в нас є такі партнери, як Хмельницький обласний художній музей, який допоміг організувати цей простір й постійно долучається своїми майстерками до наших терапевтичних занять, – зазначила директорка.

За словами медикині, новий мистецький простір має стати місцем культурного спілкування, де експонуватимуться дитячі твори, виконані під час лікування та роботи подільських митців на дитячу тематику. Адже, споглядання прекрасного, творів мистецтва сприяє гарному настрою маленьких пацієнтів та швидшому одужанню.

На відкриття простору за піклуванням науковиць ХОХМ була представлена виставка творів юної мисткині – Валерії Музики, яка представила громаді яскраві живописні полотна. Художниця займається образотворенням з шести років й наразі студіюється у дитячій школі мистецтв «Райдуга». Досягнення юної майстрині були високо оцінені Всеукраїнською премією «Диво-дитина», відзнакою «Дитина року».

Перш за все цю виставку я присвячую діткам, які у тяжких й неприємних умовах лікування, переглядаючи ці, відібрані мною роботи, зможуть покращити свій настрій, трошки помріяти, про швидке одужання, нових друзів й приємні подорожі. Мені здається, що мистецтво – це кращі ліки, які доступні кожному! – підкреслює художниця.

На відкриття першої виставки завітала в тому числі і директорка Хмельницького обласного художнього музею Ольга Долінська, яка привітала художницю з першою персональною виставку й зазначила, що цей проєкт є неостаннім у співпраці двох обласних закладів.

Постійні експозиції надихатимуть діток на заняття творчістю, розвиватимуть творчий потенціал та викликатимуть захоплення прекрасним. Ми – музейники, своєю чергою завжди раді підтримати такі круті ідеї й допомогти втілити їх у життя, – коментує Ольга Долінська.

Проєкт «Артпростір» – це турбота про емоційне самопочуття і психологічне здоров’я дитини через художню діяльність, що відіграє величезну роль у розвитку і корекції емоційного світу дитини і формує її цілісною особистістю. Саме арттерапія є унікальним методом психотерапії, який дозволяє з допомогою творчості пережити внутрішні конфлікти, тривогу, страхи, що турбують дитину. Тож, чекаємо нових відкриттів талантів, навіть під час такого нетворчого процесу, як перебування у лікарні.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook