Новини
Суспільство

У Хмельницькому діє єдиний в Україні штаб допомоги ВПО з вадами слуху

Від початку повномасштабного вторгнення у Хмельницькому діє штаб допомоги внутрішньо переміщеним особам з вадами слуху. Він був створений при Хмельницькій спеціалізованій школі №33. За цей час 850 осіб скористалися послугами інклюзивного центру. Частина з них перебувала на Хмельниччині транзитом. Постійне місце проживання в області обрали пів сотні людей з вадами слуху.

У штабі допомагають з пошуком роботи, житла, оформити необхідні документи, надають послуги сурдоперекладача. До роботи штабу залучають спеціалістів, які надають юридичні та психологічні консультації. Днями в інклюзивному центрі відбувся тренінг від ГО «Рівність в Дії» на тему психологічного вигорання та пошуку ресурсів.

Провів заняття також переселенець, психолог з Харкова Сергій Єфремов. На тренінгу учасники ознайомились з видами та ознаками стресу, пов’язаними з цим розладами як ментального, так і фізичного здоров’я. Також розглянули можливості локалізації стресу та підвищення стресостійкості.

За даними моніторингу, проведеного нашою організацією, такі теми найбільше цікавлять внутрішньо переміщених осіб, – розповіла Наталія Савіцька, голова ГО «Рівність в дії».

Громадська діячка додала, що організація також проводить тренінги, мета яких – юридична допомога для ВПО.

«Хто не знає специфіки глухих, може подумати, що це дуже просто, – пояснює директорка спеціалізованої школи 33 Галина Воробель. – Насправді, щоб з цими людьми спілкуватися в першу чергу треба знати жестову мову та їхню психологію».

У рамках організованої зустрічі голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк вручила подарунок від гуманітарного штабу для багатодітної сім’ї.

Підопічні закладу  отримали продуктові набори від Хмельницької обласної та міської рад, а також благодійної організації «Фонд людей».

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook