Новини
Бізнес

Вивіз насіння олійних з Хмельниччини зріс майже вчетверо

Експорт товарів з Поділля за перші два місяці року становив 144,5 мільйона доларів, що на 19,3% менше, ніж за січень-лютий 2022-го. Імпорт також зменшився – на 11,2% до 104,6 мільйона. Позитивне сальдо склало 39,9 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,38 (у торішньому січні – лютому 1,54).

Майже половину експорту Хмельниччини – 43,8% від загального обсягу – становили продукти рослинного походження. Їх вивезено на 63,2 мільйона. Щоправда, це майже удвічі менше, ніж за два передвоєнні місяці торік.

Так, експорт зернових культур цьогоріч становив 43,1 мільйона, що на 57% менше, ніж минулоріч за відповідний період. Як бачимо, падіння більш ніж удвічі.

Щоправда, маємо й стрімке зростання за окремими групами товарів. Скажімо, насіння і плоди олійних рослин ми експортували на 17,4 мільйона, що майже вчетверо більше, ніж у торішньому січні-лютому.

Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 7,2 мільйона, що в понад вісімнадцять разів більше, ніж минулоріч. Частка солодкого продукту сягнула п’яти відсотків у загальному експорті.

У товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед відбулося падіння на третину. Продукції експортовано на 4,5 мільйона.

Також значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 9,7 мільйона, що на 22,7% менше, ніж торік.

Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, зовнішньоторговельні операції на початку року здійснювалися з партнерами із 93 країн.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook