Новини
Офіційно

Голова Хмельницької обласної ради обговорила з польськими партнерами співпрацю між регіонами

На Міжнародному саміті лідерів українських та іноземних міст, громад, регіонів, що проходив 20 квітня у Києві, голова обласної ради Віолета Лабазюк зустрілася з друзями та партнерами Хмельниччини Віце-маршалком Люблінського воєводства Збігнєвом Войцеховським та маршалком Куявсько-Поморського воєводства Пьотром Цалбецкі і його командою.

Під час спілкування сторони обговорили питання налагодження співпраці та партнерства між регіонами. У ході діалогу Віце-маршалк Збігнєв Войцеховський запросив Віолету Олександрівну відвідати Конгрес самоврядування Ініціативи трьох морів, який відбудеться в Любліні 16-17 травня цього року та напрацювати подальші спільні проєкти.  

Віолета Олександрівна подякувала високоповажному гостю за запрошення та зазначила, що захід стане чудовою можливістю для нашого регіону налагодити нові партнерські відносини з країнами – партнерами. Першим кроком до реалізації задуманого стане заява, яку подає Хмельниччина та розраховує на партнерство та приєднання до європейської Ініціативи Тримор’я.

Метою Конгресу трьох морів є створення простору для міжнародної дискусії щодо майбутнього та напрямків співпраці в рамках Ініціативи трьох морів та можливості обміну економічним досвідом, актуальним з точки зору міжнародного та регіонального співробітництва.

На Конгресі будуть обговорювати теми, пов’язані з енергетичною безпекою та безпекою в регіоні. Під час останніх випусків окремі регіони Ініціативи підписали Люблінську декларацію про створення Мережі регіонів трьох морів , яка є інструментом для проведення та налагодження регулярних контактів та здійснення спільних дій між зацікавленими органами місцевого самоврядування. Цього року планують втілити цю декларацію в реальність. Загалом заявки на приєднання до Мережі подали 22 регіони з 6 країн Центральної та Східної Європи. 

Одна з найважливіших дискусій буде присвячена викликам, з якими стикається Ініціатива трьох морів у контексті співпраці з Україною . Учасники будуть шукати рішення для доповнення відсутніх залізничних сполучень мережі TEN-T, а також підсумовувати проекти, реалізовані на кордонах країн Європейського Союзу (Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії) з Україною. Конгрес – це місце для жвавої дискусії в контексті війни, яка триває з нашими сусідами вже рік, та пошуку фінансових інструментів, необхідних для відбудови Української держави після завершення бойових дій. 

Під час цьогорічного заходу особливий акцент буде зроблено на ролі молоді та освіти . До порядку денного Конгресу, партнером якого є Люблінський Католицький Університет Івана Павла ІІ додано новий тематичний шлях у галузі науки. Університети з різних куточків Європи в присутності міністра науки та освіти проф. Przemysław Czarnek , підпише угоду про створення Мережі університетів трьох морів. Водночас відбудеться абсолютно новий супутній захід – Східний конгрес молодих лідерів. Сподіваємося, що активна участь молоді дозволить помітити нові напрямки діяльності Ініціативи.

Важливою темою також стане енергетична безпека, як інфраструктурна, так і екологічна. Дискусію, на запрошення міністра клімату та навколишнього середовища Польщі, проведуть у панелі міністри з Естонії, Литви, Латвії, Румунії та України.

Як і щороку, Конгрес супроводжується Економічним форумом , який має всебічно підтримати пропозиції малих і середніх підприємств Люблінського воєводства, створити відповідні умови для розвитку підприємств і сприяти міжнародній співпраці. У рамках Форуму відбудуться тематичні семінари про роль жінок в економічному розвитку, сфері цифровізації, інновацій, водневої економіки та B2B зустрічі, а також Meet&Greet зустрічі стартапів.

Зустріч у столиці Люблінського воєводства вже стала регулярним міжнародним економічним заходом, який збирає представників влади та місцевого самоврядування, науки та бізнесу з 12 країн Ініціативи трьох морів (Австрія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія та Угорщина), представники стратегічних партнерів: Європейського Союзу, США та регіонів-партнерів з України. Зустрічі проводяться під патронатом Президента Республіки Польща Анджея Дуди.

Організатором З’їзду Самоврядування Тримор’я є Маршалківське управління Люблінського воєводства в Любліні. Співорганізатори: Інститут розвитку місцевого самоврядування Люблінського воєводства, Люблінський конференц-центр у Любліні, Центр зустрічі культур у Любліні.

За інформацією пресслужби Хмельницької обласної ради

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook