Новини
Бізнес

У Хмельницькому презентували “дорожню карту” фіксації збитків бізнесу від війни

В умовах збройної агресії рф проти України надважливим є документування злочинів та фіксація збитків, завданих українському бізнесу, для подальшого їх відшкодування. З цією метою сьогодні, 27 квітня, у Хмельницькій торгово-промисловій палаті (ТПП) відбулась презентація “дорожньої карти” фіксації збитків, понесених представниками мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСБ) внаслідок збройної агресії рф.

Захід організований ГО “Центр досліджень та консультацій” в рамках проєкту “Оцінювання економічних втрат та упущеної вигоди ММСБ на рівні громади” за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE Ukraine) для підприємців, представників бізнесу, державних інституцій, місцевого самоврядування та громадських організацій.

Під час презентації президент Хмельницької ТПП Наталя Белякова окреслила цілі та завдання торгово-промислових палат, як інституцій сприяння бізнесу, у сфері визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії рф, а також ознайомила учасників з наявною нормативною базою національного рівня.     

У свою чергу, Наталя Андрушко, представниця регіонального управляння Фонду Державного Майна, роз’яснила основні положення затвердженої на національному рівні та чинної з січня 2023 року Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку зі збройною агресією російської федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Представники ГО «Центр досліджень та консультацій» Ірина Білявець та Вадим Яцишен презентували розроблену в рамках проєкту “дорожню карту” фіксації збитків.

Провідним завданням “дорожньої карти” було зазначено вказати можливі напрями оцінки та фіксації збитків ММСБ внаслідок збройної агресії рф для подальшої реалізації права на справедливе відшкодування через міжнародні, національні та/або спеціально утворені правозахисні та виконавчі інституції, міжнародні донорські програми тощо.

І чим більше фіксацій недоотриманого прибутку бізнесом, тим більше фактів терористичного злочину рф щодо України, переконані організатори.

До документу доданий опис головних етапів, тлумачення термінів, посилання на нормативні акти та практичні рекомендації. “Дорожня карта” викладена в електронному вигляді та розміщена у відкритому доступі тут.

Учасники заходу отримали презентаційні примірники “дорожньої карти” з відповідними рекомендаціями, провели обговорення проблематики, визначили перспективи співпраці.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook