Новини
Культура

Видання про українського художника-шпигуна презентували у Хмельницькому

Видання «Микола Глущенко – художник і шпигун» представила громаді її авторка Катерина Лебедєва у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Цікаво, що презентація книги саме у художньому музеї планувалась ще минулого року, адже літературна новинка вийшла друком у лютому 2022. Але через повномасштабне вторгнення подію довелося відкласти більше, ніж на рік.

Катерина Лебедєва – українська письменниця, журналістка, дослідниця, мистецтвознавиця й видавчиня. Цариною її наукових досліджень сьогодні є українське мистецтво. У 2014 році заснувала інтернет-видання «Бібліотека українського мистецтва», яка сьогодні є інформаційною базою для профільних досліджень науковців й користувачів мережі, які прагнуть поглибити знання про митців й мистецтво України, не тільки користуючись енциклопедичною добіркою біографій окремих діячів та діячок, а й ознайомившись з електронними копіями книг, виданих протягом XX століття в Україні та за кордоном.

У Хмельницькому, який, до речі, київська письменниця відвідала вперше, авторка презентувала видання про містичну постать української історії і культури – художника, нащадка іконописців, який був завербований  у 1931 році радянською розвідкою.

Як зазначає сама письменниця у виданні, життя Миколи Глущенка було сповнене пригод і мистецтва.

З-поміж усіх, хто знав Миколу Петровича особисто, мало хто міг повірити, що він усе життя був шпигуном. Ніщо не видавало в цій елегантній людині навіть натяку на якусь потаємну діяльність, – йдеться у вступі книги.

Дійсно неоднозначна особистість потужного художника, шпигуна й вишуканого франта, який міг причарувати своєю зовнішністю та інтелектом європейок вищого товариства, й досі інтригує своєю таємничістю і кількістю питань, які залишив Глущенко по собі. Презентоване видання містить не тільки заворожуючу історію життя митця, а й реальні факти співпраці його з НКВС та КДБ, які були надані дослідниці зі справ Галузевого державного Архіву СБУ та Галузевого державного архіву Служби зовнішньої розвідки України.

Перша, вичерпна, захоплива – біографія Миколи Глущенка водночас пропонує новий погляд на історію українського мистецтва ХХ століття. Заснована на публікаціях, на секретних матеріалах, розповідях тих, хто особисто знав Миколу Петровича, з ексклюзивними фотографіями і репродукціями, ця книжка розрахована на широкий читацький загал, – прокоментував видавець Олександр Савчук.

Книга розкриває багатогранну особистість Глущенка через спогади його близького друга, українського політичного діяча Володимира Винниченка, особисті інтерв’ю з мистецтвознавцем Володимиром Горбачовим, родичами родини Глущенків й людьми, які за життя знали митця.

Як зауважила сама письменниця Лебедєва, видання розраховане на широкий загал читачів, адже написане воно максимально доступно й легко.

Імпульсивний рисувальник, майстерністю якого захоплювався Гітлер. Агент розвідки під псевдонімами «Художник», а згодом «Ярема», який перший повідомив Сталіна про майбутній напад нацистської Німеччини. Експериментатор, що практикував принципи вільних шлюбних відносин.

Він сімнадцять років проживав закордоном й в найжорстокіші часи репресій повернувся на Батьківщину, щоб згодом просити дружину знищити полотна 40-50-х років через конформізм кольору відносно вимог партії. І все це  – тільки частина калейдоскопа подій життя Глущенка, описаних Лебедєвою.

І поки письменниця розмірковує про наступного героя своїх досліджень – Давида Бурлюка – пропонуємо зануритися у вир пригод елегантного агента, пейзажиста-мандрівника, який любив українську природу і архівував її у своїх полотнах, звабника й інтелектуала – Миколу Глущенка!   

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook