Новини
Культура

У Хмельницькому відкрили виставку політичного плаката «(Не) замість зброї» (ФОТО)

Нащадок легендарної української артродини Прахових, сучасний графік, плакатист, ілюстратор та дизайнер Микола Гончаров з 2014 року рефлексує на політичні зрушення й катастрофи, які мають місце в Україні.

У Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся вернісаж митця, націлений презентувати, як зауважує сам пан Гончаров, арсенал мистецьких «боєприпасів»:

…Їх уже тисячі. Це щастя для мене. Це краще, ніж споглядати фотографії. Це записи, які фіксувалися в моєму мозку, але вони якісніші, ніж фото. Це рефлексія на війну, на оточення, на те, що відбувається. …я читав Ремарка. У нього була думка, що справжній витвір мистецтва не повинен відкриватися одразу. Є фільми, які треба переглядати кілька разів, щоб зрозуміти. Так от мої роботи зрозумілі за дві-три секунди. Плакат діє як зброя, але не є зброєю в прямому сенсі.

Сам митець через проблеми зі здоров’ям не зміг особисто завітати на відкриття виставки. Сьогодні графік Микола Гончаров проходить курс реабілітації після перенесених навесні 2022 року двох інсультів.

Експонування цього мистецького проєкту у Хмельницькому стало можливим завдяки співпраці ХОХМ з Національним музеєм Революції Гідності. На відкриття виставки завітала фахівчиня відділу комунікацій музею Дарина Кондратюк.

Останні 9 років Микола створював роботи, присвячені темі війни, організовував та брав участь у численних благодійних виставках та аукціонах, кошти від яких йшли на потреби ЗСУ. Плакати Миколи Гончарова не обтяжені зайвими деталями, лаконічні й вишукані, а образи – зрозумілі та промовисті. Окрім проголошення базових суспільних цінностей, в плакатах можна віднайти прояви характеру самого автора, – зазначила пані Кондратюк.

Промовисті й позбавлені зайвої деталізації – плакати митця актуалізують основну функцію цього мистецького засобу  інформаційного супротиву ворогові через тонкі акценти – віддзеркалення  головних маркерів російської пропаганди.

Експоновані на виставці 29 плакатів – тільки частина створених графічних творів майстра, починаючи з 2014 року, зауважила кураторка виставки Людмила Сковерко:

Сама назва проєкту говорить про значущість не лише збройної відсічі ворогу, а й інформаційної, зокрема, мовою мистецтва. Саме плакат дозволяє миттєво сприймати форму та зміст і, таким чином, легко доносити думку. Через візуалізацію змістів, коли один образ може замінити довгі текстові пояснення, влучний плакат є своєрідним аналогом важкого озброєння.

Заповіти українських корифеїв від культури, «z-скрепки», питання самоідентифікації, мови й кривава війна – ці теми просочують кожен твір з високим чуттям патріота й довершеним виконанням справжнього художника.

Виставка політичного плаката Миколи Гончарова «(НЕ) ЗАМІСТЬ ЗБРОЇ» у Хмельницькому обласному художньому музеї триватиме до 28 травня.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook