Новини
Духовність

З церкви на Хмельниччині зникли музейні цінності

Документ, що свідчить про зникнення з одного із храмів у Старокостянтинові пів десятка предметів музейного фонду, виклали у соцмережах. За словами голови парафіяльної ради, з церкви Різдва Пресвятої Богородиці винесли не лише ці речі, а й багато іншого. Повертати те, що зникло з храму, планують за сприяння правоохоронців.

Збори громади, на яких було проголосовано за перехід храму Різдва Пресвятої Богородиці до Православної Церкви України, відбулися у Старокостянтинові 8 квітня. Того ж дня ревізійна комісія оглянула приміщення храму та описала експонати та матеріальні цінності, що були у храмі. Або ж, правильніше, що залишилися у храмі.

Як розповів журналістам сайту Старкон.City голова парафіяльної ради храму Різдва Пресвятої Богородиці Юрій Сторожук, з церкви винесли практично все, що можна: лампадки, плащаницю, невеликі ікони, від яких на стінах залишилися лише сліди. Не вдалося винести іконостас та великі ікони. Чи то часу не вистачило, чи то габарити не дозволили.

Оглянувши майно, комісія склала акт, в якому зафіксувала нестачу цінних експонатів з фондів Старокостянтинівського районного історико-краєзнавчого музею, переданих церкві у 2003 році:

  • Євангеліє 1807 року ручної роботи
  • Ікона Божої Матері XIV-XVII століття
  • Срібний семисвічник
  • Чаша для причастя (позолота, срібло, ХІХ ст.)
  • Хрест, що потребує реставрації

Усі ці експонати були передані особисто Василю Дронюку (настоятелю храму), під його особистий підпис для користування релігійною громадою. Але, на жаль, вони зараз зникли і ми не знаємо яка їхня доля, – прокоментував Юрій Сторожук.  

Як видно з документа, одна із членів комісії акт не підписала. Тому у мешканців Старокостянтинова виникли питання, які вони озвучили у соцмережах:

З храму зникли: Євангеліє 1807 року ручної роботи, ікона Божої Матері 14-17 століття, срібний семисвічник, чаша для причастя (позолота, срібло, ХІХ ст.) та хрест. Раїса Шумова підкажіть, чому Ви не підписали Акт про обстеження приміщення Різдво-Богородичної церкви?

І де заява в поліцію? За це вже коридором сорому не відбудуться, це вже кримінальна відповідальність, причому колективна, бо відволікаюча група підтримки була суттєвою.

А парафіянам, які петельки рвали на собі доводячи, що їх батюшка не такий, не стидно? Дійсно не такий – він ще й злодій.

Якщо щось зникає, то подають заяву в поліцію. Є заява ?

Влада в особі відповідальної особи, яка першою мала бити на сполох і періодично перевіряти наявність МУЗЕЙНИХ цінностей у церкві, не підписала акта інвентаризації. цікава позиція може, пояснять ? Чи як завжди

От мені і цікаво стало коли особи від влади потрапили в комісію. Що далі тепер …

Я, наприклад, не знала що церква користується музейними цінностями. А вона по посаді мала би то знати. І їх участь у комісії тому пояснення

Цього слід будо очікувати. Немає жодної церкви, яку б вони не обікрали. Хто тепер все це поверне?

Нагадаємо, спроби вивезти майно з церков, що перебували у підпорядкуванні УПЦ (МП), напередодні голосування за перехід до ПЦУ, – історія для Хмельниччини не нова. Саме такі події в багатьох випадках пришвидшували процеси зібрання громад та голосування за перехід до Православної Церкви України. В частині випадків ці спроби вдавалося зупинити, хоча стверджувати, що ревізійні комісії після голосування знайшли та описали у храмах все майно, яке там було за керування московської церкви, навряд чи можна.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook