Новини
Лісовогринівецька сільська

У кількох селах Хмельницького району податок на землю збільшили у 27 разів

Замість колишніх 200 гривень мешканці чотирьох сіл Лісовогринівецької громади Хмельницького району тепер мають платити понад 5 тисяч. В решті сіл цієї ж громади ставки податку за землю не змінювалися. Природньо, що люди обурюються та вимагають пояснень від влади.

Підвищення податку на землю вкотре зібрало жителів села Стуфчинці у місцевому будинку культури. Люди вже кілька місяців не можуть отямитися від отриманих рахунків. На початку року через земельні питання очільнику громади навіть висловили недовіру.

Податки поборницькі. Якщо люди працюють, мають гарну роботу, ще якось можуть з ними впоратися, а для пенсіонерів це просто задушлива ситуація, – коментує жителька села Стуфчинці Вікторія Редько.

До Лісовогринівецької тергромади в процесі децентралізації увійшло 14 сіл. Тарифи на землю змінилися тільки в чотирьох населених пунктах: Стуфчинці, Тиранівка, Моломолинці та Гнатівці. Їхні мешканці розповідають: минулого року платили в середньому 200 гривень з подвір’я. Зараз ця сума збільшилася більше, ніж у два десятки разів. Місцеві кажуть – у нових рахунках побачили цифру 5400 гривень. А хто має дві ділянки у власності, відповідно, має заплатити майже 11 тисяч.

У бездіяльності люди звинувачують голову громади Віталія Гралюка, як і депутатів, які підтримали таке рішення.

Аби впливати на рішення місцевих владців, у Стуфчинцях створили ініціативну групу, учасники якої наразі розбираються в юридичних нюансах та шукають спосіб, аби не платити такі захмарні суми.

5400 заплатити сьогодні за рік – це трохи забагато. При тому, що інші 10 сіл громади платять за старою своєю нормативною оцінкою, – коментує учасник ініціативної групи Андрій Бакалець.

Цього разу на схід села голова громади не з’явився. Разом з тим через земельні питання та низку інших склав свої повноваження староста села. Єдине на що залишилося сподіватися селянам, що працівники податкової служби відреагують на їхнє звернення і скасують непідйомний податок на землю, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook