Новини
Лісовогринівецька сільська

Мешканці села на Хмельниччині висловили недовіру очільнику громади

У селі Стуфчинці, що у Лісовогринівецькій тергромаді, люди місяцями просили своїх депутатів впорядкувати податок на землю, який неймовірно зріс і ліг відчутним тягарем на бюджети селян. Зрештою дійшло до того, що обурені люди почали збирати підписи щодо висловлення недовіри очільнику громади.

Різке підвищення податку на землю для фізичних осіб у Стуфчинцях вкотре зібрало людей на схід села. Як пояснюють місцеві владці, тут 11 років не проводили нормативно-правової оцінки вартості землі.

У старостинському окрузі, до якого входять два села, Стуфчинці та Тиранівка, 1200 жителів. Людей стривожили цифри в податкових платіжках, відтак вони почали ініціювати збори, де б староста та голова ОТГ пояснили ситуацію.

Місцеві на чергових зборах пояснили свою позицію:

Болить мені податок на землю – п’ять з половиною тисяч мені треба заплатити за 58 сотих землі. Коефіцієнт – одиниця, такого немає ніде! Є 0,2, є 0,1, є 0,3. Але одиниці коефіцієнта – такого взагалі немає в Україні, не те, що у Хмельницькій області. І нічого не можна добитися.

У 2020 чи 2021 році було 309 гривень, а цей рік вийшло 5400. В скільки разів підняли. І в країні війна. За яким правом вони мають так підіймати податки?

Платіжки надано людям ще минулого року. А зараз ми маємо лютий місяць. Поки ми не почали ініціювати це питання, до людей взагалі ніхто не звертався.

Говорили і про інші проблеми, які наразі бачать у Стуфчинцях місцеві мешканці.

У нас бардак з дротами і з деревами, і ніхто тим не займається. Влади в селі немає.

Схід села, як кажуть люди, власне задля розв’язання проблеми земельного податку і низки дрібніших проблем, збирають вже далеко не вперше. І от нарешті місцеві владці обіцяють цього тижня хоч якийсь алгоритм дій.

Було прийнято нормативно-грошову і податки були прийняті, і ставки… Деякі села попередньо залишилися зі старою нормативно-грошовою оцінкою, тому в інших селах вона суттєво не змінилася. Вона виросла від 10 до 14,5 раза. Зараз над цим питанням працюють юристи, – прокоментував заступник голови Лісовогринівецької ОТГ Андрій Антонюк.

Податок на землю з коефіцієнтом 1 порахували жителям Стуфчинець за минулий рік. Коефіцієнт не переглядали депутати роками, тож, схоже, думали, що вдасться перевести стрілки на податкову і потихеньку додати грошей у бюджет, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський. Хоча зараз, здається, отямилися і намагаються наче ситуацію владнати.

Рішення це було ще з 2018 року, приймали депутати кожен рік. Рішення було – 1% від нормативно-грошової оцінки під будівлями. Під громадською забудовою та житловими будівлями. Тому було прийняте рішення зменшити його на 0,2 відсотка. І депутати прийняли це рішення. І на цей рік податок буде переглянутий. Ми звернулися паралельно з листом до податкової інспекції стосовно перерахунку за 2022 рік. Чекаємо відповіді, – коментує голова Лісовогринівецької ОТГ Віталій Грилюк.

Попри намагання місцевих владців “розрулити” ситуацію, в людей накипіло. Тож селяни почали збирати підписи й готувати звернення на наступну сесію ОТГ та до різних високопосадовців щодо недовіри очільнику громади.

Чи знайдеться необхідна кількість голосів на сесії для відставки голови тергромади, питання. А от наскільки кардинальною може бути в умовах війни реакція обласної влади та голови парламенту, куди теж відправляють листи-звернення, – питання лише часу. Адже земельний конфлікт – це лише невелика доля у складовій бездіяльності, як кажуть люди, голови Лісовогринівецької територіальної громади.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook