Новини
Суспільство

Родини військових у Хмельницькому попросили виселитися з готелю “Жовтневий”

Прикордонники, які мешкають у готелі “Жовтневий” зі своїми родинами не перший рік, мають звільнити займані приміщення та винаймати житло у місті самостійно. Через такі рекомендації від керівництва академії прикордонної служби кількість родин військових, які тут мешкали, скоротилася приблизно удвічі. Ті, хто залишилися (серед них і вдова загиблого захисника з двома дітьми), не мають можливості орендувати квартири, тож і залишати кімнати у готелі не планують.

Термін, до якого родини прикордонників мали звільнити помешкання у “Жовтневому”, сплив 10 травня. Про це людей попередили листами, які надійшли з Національної академії державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького.

Наразі із сотні родин військовослужбовців тут залишилося близько половини. Серед тих, хто не виїхав, Наталія Семенюк, яка мешкає у готелі з 13-річною донькою та 4-річним сином, який має інвалідність. Її чоловік Олександр, який пропрацював в академії 17 років, з початку великої війни служив біля Маріуполя. Вважався зниклим безвісти до першого обміну полоненими. Тоді стало відомо, що він загинув.

Залишати помешкання, що складається з двох кімнат та крихітної кухні, які чоловік, поки був живий, облаштовував власноруч, жінка не хоче.

Ще одна мешканка готелю-гуртожитку дружина військового Інна розповіла журналістам Суспільного, що до Хмельницького вони приїхали здалеку. В місті у них немає нікого, хто б міг їх прихистити.

Військовий пенсіонер Павло Басюк у готелі мешкає з 1998 року. В академії прослужив 20 років, але власного житла так і не дочекався. З готелю також виселятися не планує, попри неодноразові рекомендації від керівництва навчального закладу.

Фактично кожен рік були ці проблеми: виселяйтеся, ви не наш, хоч я військовий пенсіонер, інвалід армії другої групи, — розповів чоловік.

Дружина військового Вікторія Іванова розповідає:

Нам прийшли листи про те, що ми повинні покинути це приміщення, виселитись до 10 травня у зв’язку з отриманням житлових приміщень.

Про які житлові приміщення йдеться, жінка не розуміє. І виселятися з готелю, в якому прожила 16 років, теж не планує, оскільки йти її родині з двома дітьми нікуди.

За словами пресофіцера НАДПСУ Івана Галкіна, приміщення готелю академія орендує у міської влади. Оренду продовжено до кінця воєнного стану і чотири місяці після його закінчення. До цього часу виселяти силоміць людей ніхто не буде. Їх лише просять зробити це самостійно.

Академія пропонує винаймати житло, як роблять інші працівники, військовослужбовці Національної академії, які стоять на квартирному обліку й отримують компенсацію за неотримане житло. До прикладу, я також наймаю житло, отримую компенсацію і стою на черзі, – прокоментував Іван Галкін.

Проте винаймати житло у Хмельницькому, особливо під час війни, коли ціни високі, а пропозиції обмежені, не кожній родині по кишені. Бо компенсація, про яку йдеться, не така велика. Як розповіла Вікторія Іванова, оренда житла в середньому коштує 12 тисяч гривень. Компенсація ж для її родини становить близько 4 тисяч гривень. Отож 8 тисяч вони мають доплачувати самі.

За словами заступника Хмельницького міського голови, директора Департаменту інфраструктури Василя Новачка, готель у міської ради прикордонна академія винаймає 25 років. Наразі це приміщення навчальному закладу утримувати важко.

У листі, який надійшов на адресу одного з мешканців, зокрема йдеться про те, що “у зв’язку з обмеженим фінансуванням у 2023 році академія не в змозі утримувати готель “Жовтневий” та оплачувати рахунки за весь комплекс, в якому проживають лише 20% сімей, не враховуючи сім’ї, які проживають там за рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради”.

Тому і йдеться про те, аби виселити родини військових та пенсіонерів, привести приміщення до того стану, в якому воно було на початку оренди, та повернути його місту.

Детальніше – у сюжеті каналу Суспільне Хмельницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook