Новини
Культура

Інтелектуальне мистецтво фрік-кабаре презентував хмельничанам гурт Dakh Daughters (ФОТО)

Напередодні відвідувачам Хмельницької обласної філармонії енергетичний виступ, в межах туру «Україна вогонь», подарував всесвітньо-відомий український колектив Dakh Daughters.

«Це не хвилі – це просто люди…» – з таких слів, що пролунали з філармонійної сцени, почався двогодинний концерт найяскравішого фрік-кабаре України. Варто зазначити, що наше місто стало першим у всеукраїнському турне гурту «Україна вогонь», який для учасниць Dakh Daughters має особливе значення:    

«Нарешті, Україно! Я так пишаюсь тобою Ти – вогонь!!! Наші серця гарячі від любові і наповнені вірою! Наші серця по вінця в любові один до одного і до тебе! Ти Україна – і ти така неймовірна і така особлива на мапі, й не тільки для мене наразі… для світу всього ти є прикладом! Та ну, та ти ж просто ТОП! Ми – українці – неймовірні! Разом ми можемо ВСЕ і без перебільшень! І в кожного є своя зброя наразі! І кожен є вправним у цій своїй зброї! Зброя, що в нас – це наше мистецтво! І сила наша – слово наше!» – коментують актуальний тур творчині Dakh Daughters.

Хмельницька публіка зустріла «дочок даху» (театру «Дах» під керівництвом Владислава Троїцького) потужними оплесками, адже театрально-музичний гурт не тільки провадить етнографічно-дослідницьку роботу, втілюючи її результати у свої перформанси, а й виступає дипломатами від української культури по всьому світу.

По світу мандруємо, розповідаємо, кричимо про наш біль, надії й гордості не втрачаючи, в смуток свій не поринаючи – твердо усім сповіщаємо, як стоять в обороні воїни наші і всі люди наші, весь світ від монстра страшного боронячи! Я так пишаюсь тобою! Ти – вогонь! Словом, йдемо до кінця – а кінець ПЕРЕМОГОЮ зветься! – підкреслюють учасниці.

Зі сцени під анімаційний відео-супровід виконавиці дарували як вже відомі композиції гурту: «Ганнуся», «Рози», «Папіроси», так і нові твори. В оспівуванні солісток звучали  безсмертні поезії: Павла Тичини, Майка Йогансена, Миколи Холодного. Особливим артсувеніром від перформарок стали авторські кавери на добре знані товариством українські «топи» – «Моє море», «Парова машина».  

Зауважимо, що частину коштів від цього туру мисткині спрямують на проєкт «Птахи» Тати Кеплер благодійного фонду «Відчуй».

Коли спостерігаєш за віддачею артисток, їхніми емоціями та відчуваєш, як кажуть, «до дрижок» кожну ноту, потужні народні голоси, приходить розуміння морально-рятівної функції культури й справжнього мистецтва. Й навіть більше – виникає стан спокою й безперечності українського завтра, ніби й не було пекельної ночі. Адже, коли Україну в світі, без трансформації цінностей й за допомогою спадку предків, представляють такі митці – ми ніколи не будемо сприйняті шароварно й однобоко.

Віолончель, скрипка, клавіші, акордеон,  барабан, гітара… Про війну, про свідому позицію, про рідне й близьке, про заповіти й традиції пращурів, про Донбас і Крим, про смерть і про життя, про нас – силою безмежного таланту запрошують плакати, сміятися й аналізувати, підспівувати, кричати й рухати землю, під нескінченні овації, без перебільшення генійки сьогодення, законодавиці сучасного українського театрального перформансу – Dakh Daughters:

«Разом ми сила! Приходьте до нас плакати й сміятися! Приходьте – наш арттил зарядить вас на любов і віру)! Слава Україні!»

Відчути довершену квінтесенцію видовища, музики, слова ті подоляни, які не потрапили на концерт у Хмельницькому, можуть у Львові, Івано-Франківську та Києві. Ця подія варта часу, щоб збагатитися інтелектуально й мати незламний запас енергії! 

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook