Новини
Інфраструктура

Пошкоджені внаслідок вибухів будинки у Хмельницькій громаді обстежуватимуть понад тиждень

Алгоритм дій щодо відновлення пошкодженого внаслідок обстрілу 13 травня майна повідомив директор Департаменту інфраструктури міста Хмельницького. За словами посадовця, на те, аби лише обстежити всі будинки, мешканці яких заявили про пошкодження, знадобиться понад тиждень. Скільки часу піде на ремонти наразі важко сказати.

Як повідомив Василь Новачок, найбільше пошкоджень зазнали вікна і дахи покриті шифером. Мешканцям Хмельницької громади пропонують такі варіанти дій:

Варіант 1. У вас були незначні пошкодження (вибите скло в дерев’яних рамах, розбито кілька листів шиферу) міська рада надасть вам матеріали для відновлення, і за можливості допоможе з монтажем.

Варіант 2. “єВідновлення”. Програма уряду, яка передбачає допомогу з державного бюджету. Для участі в програмі вам треба подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно через додаток Дія самостійно, або через ЦНАП. Згодом вашу оселю обстежить комісія, яка і запропонує суму грошової допомоги. Важливо! Отримати фінансову допомогу можна тільки в тому разі, якщо роботи з відновлення не проведено самостійно!

Варіант 3. Ми співпрацюємо з міжнародними гуманітарними організаціями, і в нашому місті вони вже допомагали містянам у заміні вікон. Цей варіант варто розглядати, якщо ви підпадаєте під соціально вразливі категорії населення, адже саме тоді міжнародні організації фінансуватимуть заміну вікон. Якщо ви обираєте такий варіант, то нові вікна ви отримаєте за 30-45 днів.

Варіант 4. Ви самостійно виконуєте ремонтні роботи, і подаєте лист на виділення матеріальної допомоги на ім’я міського голови додавши підтверджуючі документи на придбання матеріалів. Спеціально створена комісія розгляне звернення і надасть пропозиції щодо суми матеріальної допомоги, яка частково відшкодує ваші витрати.

Як це працюватиме? Ви залишаєте заявку на пунктах видачі матеріалів, через гарячу лінію 15-80, голові місцевого самоврядування (Гречани), або у старости вашого округу, якщо будівля розташована в селі. Таких заявок вже понад 1000. Після того з вами зв’яжуться представники комісії для проведення обстеження і визначення спільно з вами, який шлях відновлення оберете ви.

Пошкоджень дуже багато, заявок дуже багато, ми будемо намагатися обстежити все якнайшвидше, але це може зайняти понад тиждень. Дякую за розуміння. Телефон для довідок 0980337575,прокоментував посадовець.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook