Новини
Хмельниччина туристична

У товтрах на Хмельниччині зацвіла рідкісна червонокнижна рослина

У Національному природному парку “Подільські Товтри”, що розташовується в межах Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів, зацвів ясенець білий. Ця рідкісна рослина має лікувальні й водночас небезпечні для людини властивості.

Під час цвітіння рослина виділяє отруту, яка пошкоджує дихальні шляхи, попередають у лісівників. Під час контакту зі шкірою рослина може викликати хімічні опіки другого ступеня. В цьому випадку медики радять чим швидше промити уражене місце проточною холодною водою. Хімічними препаратами обробляти не потрібно.

Наразі цвітіння квітки – на піку. Забарвлення її маківки варіюється від білого до різних відтінків рожевого. Здебільшого ясенець росте на сонячних узліссях і галявинах або вздовж лісових доріг.

В тиху сонячну погоду навколо квітучого ясенця скупчується багато випарів. Якщо до рослини піднести запалений сірник, вона спалахує жовтими й синіми вогниками, проте залишається цілою. Через це в народі її називають «неопалима купина».

Препарати ясенця підвищують діурез, заспокійливо діють на центральну нервову систему, виявляють глистогінну дію. Вони вважаються ефективним засобом для лікування циститів, пієлітів, нирковокам’яної хвороби і ревматизму, при епілепсії та істерії. Чай з трави ясенця вживають при гарячкових станах, а настоянку з коріння – при гіпертонії. При зовнішньому застосуванні препарати ясенця є ефективним засобом при екземах, лишаях, розширенні вен, гніздовій плішивості та облисінні.

Ясенець білий внесено до Червоної книги України. Збирання рослин та заготівля насіння заборонені. На Хмельниччині їх вирощують у Кам’янець-Подільському ботанічному саду, – розповіли у Національному природному парку “Подільські Товтри”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook