Новини
Культура

Виставку монотипії відкрили у Хмельницькому (ФОТО)

Напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся вернісаж виставки «Відбитки часу», експозицію якої склали твори знаного хмельницького графіка Миколи Мельничука.

На розсуд громади шанувальників цього разу хмельницький художник, головна обласної спілки митців представив мистецьки твори доволі рідкісного напряму графіки – монотипії, тобто відбитки.

Микола Мельничук художник

Пан Микола є прихильником класичного підходу, тому авторські малюнки виконує на дерев’яній дощечці, на які наносить фарби, щоб згодом зробити омріяний відбиток на папері. Загалом, для цієї техніки графіки застосовують  матриці зроблені з мідної пластини для гравюри, але в сучасних умовах може використовуватись також цинк, скло, органічне скло тощо. Переноситься ж малюнок на лист паперу шляхом притискання, зазвичай з використанням друкарського верстата.

монотипії Миколи Мельничука Хмельницький

Персональна виставка у музеї для художника Мельничука не новинка, адже його роботі добре знані навіть за межами України, сьогодні митець продовжує творити і його мистецькою рефлексією є війна.

монотипії Миколи Мельничука Хмельницький

Тематика картин, представлених в експозиції, – драматичні події Революції Гідності, незаконна анексія Кримського півострова, спроби супротивників розшматувати Україну – і все це переплетене з мотивами творчості Тараса Шевченка, адже лише нині, вважає художник, українці усвідомили актуальність сказаного Кобзарем майже два століття тому, – коментує кураторка виставки Марина Заславська.

монотипії Миколи Мельничука Хмельницький

Як зазначають мистецтвознавців, твори митця не обтяжені фігуративом, натомість кожна робота насичена філософією сповіді, а також досвідами пережитого за останні дев’ять років. В ой же час скутість, навіть аскетичність у виборі кольорової палітри ще потужніше підсилює враження від пропонованого автором сюжету.

монотипії Миколи Мельничука Хмельницький

Я вдячний всім, хто долучився до створення цієї виставки. Адже, в надважкі часи єднання високим мистецтвом важливе. Проте, для мене особисто, попереду всіх якостей сьогодні виступає людяність – те, що дійсно рятує світ! – підкреслює митець.

монотипії Миколи Мельничука Хмельницький

Виставка «Відбитки часу» в першу чергу транслює плинність подій, історичних зрушень й соціальних перетворень, які через призму мистецького погляду постають у вигляді прозорих сновидінь, що як правдиву казку розповідає нам художник Микола Мельничук.

монотипії Миколи Мельничука Хмельницький

Виставка монотипії доступна до перегляду у Хмельницькому обласному художньому музеї до 10 липня.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook