Новини
Суспільство

На Хмельниччині депутатка склала повноваження заради спасіння сина

Депутатка Гвардійської сільської ради Хмельницького району склала повноваження у самоврядному органі задля спасіння сина – військовополоненого.

Вже більше року Світлана Свідерська-Лоб бореться за звільнення сина Юрія, бійця полку «Азов», захисника Маріуполя та заводу «Азовсталь», який потрапив у полон окупантів. Жінка зверталась до державних органів всіх рівнів, постійно на зв’язку з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими, активна учасниця щотижневих акцій підтримки «Поверніть Героїв додому». Та, на жаль, результату немає і син продовжує знаходитись у руках ворога.

Хмельницька спільнота родин захисників України, які перебувають у полоні, переконана – міжнародні організації, які взяли на себе зобов’язання слідкувати за виконанням Женевської конвенції з прав людини, мають дотримуватись обіцянок. Для того, щоб підсилювати боротьбу і на міжнародній арені у березні учасники акції «Поверніть Героїв додому» відвідали місто Краків (Польща). Представники близько 20 родин військовополонених  на центральній площі польського міста нагадували, що  війна триває і тисячі хлопців та дівчат чекають повернення додому.

Та взяти участь в акції в Кракові депутатка Світлана Свідерська-Лоб не змогла через нововведення у законодавстві. Відповідно до Постанови №69 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України»  представникам місцевого самоврядування забороняється перетинати державний кордон без службового відрядження. Зокрема тим особам, які не мають статусу посадовців і не отримують грошової винагороди за свою роботу в органі місцевого самоврядування. Фактично, наразі заборонено перетин кордону депутатам місцевих рад, яких в Україні понад 42 тисячі, адже депутати місцевих рад – не отримують заробітної плати в раді та не можуть бути направлені у відрядження органом місцевого самоврядування.

Як зазначає екс-депутатка, вирішити питання виїзду закордон для представників місцевих рад наразі не можливо, тому для себе прийняла рішення – спасіння дитини важливіше.

«Це було друге моє скликання, була головою бюджетної комісії. Зроблено для громади чимало, намагалась допомагати усім односельчанам, які звертались, – розповідає пані Світлана. –  На сесії, яка відбулась 12 червня, колеги-депутати з розумінням віднеслись та одноголосно підтримали моє рішення».

«Я не лише депутатка сільської ради, а насамперед – мама військовополоненого, який вже другий рік в полоні. За нього я маю боротися не лише на державному рівні, а й міжнародному», – наголошує пані Світлана.

Наразі, 24-25 червня акції підтримки родин військовополонених планують провести в мсті Люблін (Польща). Учасники з Хмельницького вже організовують поїздку, до якої приєднається екс-депутатка Гвардійської сільської ради Світлана Свідерська-Лоб.

Нагадуємо, якщо серед ваших знайомих є ті, які перебувають у полоні, інформаційну та психологічну підтримку ви можете отримати на щотижневих акціях, які проходять кожної п’ятниці з 12:00 до 13:00 у Хмельницькому (хода стартує від ТЦ «Дитячий світ» до площі біля кінотеатру Шевченка).

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook