Новини
Культура

З перервою в укритті етногурт «ДахаБраха» виступив у Хмельницькому

Виступ колективу «ДахаБраха» у Хмельницькому мав відбутися саме 24 лютого 2022 року, але повномасштабне вторгнення скасувало плани на довгі п’ятнадцять місяців. І ось 8 червня Хмельницька обласна філармонія чергою на вхід, оваціями та неймовірними емоціями зустріла омріяних «дахівців». Не обійшлося і без незапланованої паузи – саме під час концерту по всій Україні оголосили повітряну тривогу, яку перечікували артисти та глядачі в укритті.

Варто зазначити, що крім програми, гурт подарував відвідувачам концерту конферанс-бесіду від фронтмена Марка Галаневича. Мало хто знає, але автором відомої фрази “Доброго вечора, ми з України” є саме Марко, який сказав її у розмові з канадським радіо. й саме його голос звучить у популярному треку.

Хмельницький став другим українським містом в межах всеукраїнського туру, який розпочався у Львові. Крім того, Марко зазначив, що всі ці місяці – від повномасштабного вторгнення до 4 червня – гурт мав виступи за кордоном. Гастролі Польщею, Іспанією, Португалією, Естонією, Латвією, Литвою, Фінляндією, Швецією, Францією, Нідерландами, Швейцарією, Бельгією, Німеччиною та Великобританією тощо мали на меті зібрати кошти на допомогу українському війську.

ДахаБраха у Хмельницькому

Всі кошти, виручені з продажу квитків у Хмельницькому, гурт передасть на потреби благодійного фонду «Повернись живим». Багато років «ДахаБраха» є культурним амбасадором України по всьому світу й дороговказом у дійсно справжнє «контемперарі» арт «мейд ін юкрейн».

ДахаБраха черга на концерт

Перші враження ще до початку музично-візуального перформансу  від «ДахаБраха» – це черга, що простягнулася до входу у філармонію від пішохідного переходу й не закінчувалася до початку дійства. Тож зала була забита під зав’язку, включно з доставленими стільцями!

Гурт свій виступ розпочав вчасно, попередивши щоправда, що в разі повітряної тривоги концертна програма перерветься й відновиться одразу після відбою. Що й сталось за кілька пісень. Музиканти були щирі у своїх обіцянках й вже о 21.22 артисти продовжили виступ з ще потужнішими емоціями й реакційністю публіки зали.

ДахаБраха у Хмельницькому

Стосовно програми виступу, «дахівці» презентували хмельницьким шанувальникам ту ж програму, з якою вони представляли Україну за кордоном. Зі сцени під артвідео-супровід виконували так хіти як «Монах», «Весна», «Бейбі», «Аламбарі» тощо. Одну з пісень виконали кримськотатарською мовою, присвятивши композицію українському Криму. Також пісню-присвяту митці виконали й для захисників України з акцентом на підтримку захисників Азовсталі.

ДахаБраха у Хмельницькому

Але справжній фурор викликала нова спільна робота гурту ДахаБраха з письменником й музикантом Сергієм Жаданом «Птах». Учасники гурту поклали вірш автора на музику й, за коментарями шанувальників творчості митців, створили тим самим альтернативний гімн воєнного часу:

 «Птах повертається з гілкою вишні. Горять сузір’я – високі, всевишні.

Землі торкається тінню пташиною. Назви цю землю потім Україною.

Наш корабель – важкий, ніби книга. Риба плавниками рухає стиха.

Півчі вгорі розгортають вітрила. Це наша Богородиця з нами говорила.» (с.)

Так під переосмислений переспів традиційних українських й не тільки пісень, атмосферу сприйняття й проникнення посилювали ролики про агресію ворога над мирними українськими землями в інтерпретації сучасних українських митців-ілюстраторів: Михайла Скопа, Андрія Ярмоленка, Марії Волкової, Марисі Рудської, Сергія Майдукова та інших.

ДахаБраха у Хмельницькому

Повітряна тривога дійсно підняла температуру емоційного фону глядачів, адже саме у другій частині концерту зала після кожної відіграної композиції просто вибухала від оплесків й вигуків «Браво!», що неодмінно резонувало й у виконавців.

ДахаБраха у Хмельницькому

Крім того, гостинні хмельничани підготували для гурту мистецькі подарунки, серед яких: живописна картина художниці Юлії Нікіфорової, бісерні намиста й навіть тканий килим з зображенням гуртівців.

«Так нас ще не зустрічали в жодному місті, тож зустрінемось зовсім скоро!» – на завершення вечора вигукнули зі сцени гуртівці, які подякували хмельничанам за стійкість й настрій попри всі несподіванки й марафони, чим ще раз підкреслили назву туру – UKRAINE WILL WIN або Україна – ПЕРЕМОЖЕ!

ДахаБраха у Хмельницькому

Нагадаємо, раніше інтелектуальне мистецтво фрік-кабаре презентував хмельничанам гурт Dakh Daughters 

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook