Новини
Інфраструктура

Хмельничани скаржаться на засилля борщівника у місті

З року в рік у Хмельницькому повторюється та сама історія. З року в рік на початку літа хмельничани починають бити на сполох через зарості борщівника, що розростається плантаціями в безпосередній близькості до людей. З року в рік комунальники “героїчно” борються з небезпечною рослиною. І з року в рік – не дуже успішно, адже отруйної зеленої “істоти” стає дедалі більше. Принаймні, у 2022-му року комунальники зазначали, що у порівнянні з 2020-м площа, “захоплена” борщівником збільшилася на гектар. Тож з року в рік грошей на боротьбу з цією напастю з бюджету виділяються дедалі більше.

Що важливого потрібно знати про борщівник Сосновського:

  • Скошена рослина, яка не відцвіла, дає пагін на наступний рік, і може жити та повторювати вибивання пагона протягом багатьох років допоки не відцвіте.
  • Якщо стовбур перебитий, за умови теплої погоди квітне повторно через 1—2 тижні, на вцілілих пагонах в прилистових розетках розвиваються квіти, причому інколи в більшій кількості.
  • Нові квіти можуть зростати навіть майже біля землі, тому скошування є малоефективним.
  • Насіння борщівника Сосновського дозріває навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано.
  • Насіння розсівається в діаметрі 5–6 метрів навколо рослини.
  • Сухостій з насінням переносить зимові хуртовини, знаходячись над сніговим покривом, сприяючи рознесенню насіння на великі відстані.
  • Насіння зберігає здатність до проростання протягом декількох років

На початку червня хмельничани вкотре почали бити на сполох та вимагали у комунальників терміново ліквідувати зарості борщівника біля одного з освітніх закладів, де повз нього постійно проходять діти, наражаючись на небезпеку.

Кожного року та сама проблема – БОРЩІВНИК. Хоча влада звітувала, що трава всюди покошена, але бур’яни в районі дитячого футбольного поля біля палацу творчості знову занесені в “Червону книгу”? Чи знову будете чекати, щоб борщівник дозрів до насіння, лише тоді будете косити? Його там зараз набагато менше. Тому потрібно працювати ЛОПАТАМИ, а не косою, та конкретно під корінь влити хімікати. Навіщо знову вирощувати цілу плантацію? написала хмельничанка Людмила на сторінці Департаменту інфраструктури міста Хмельницького.

Постійно проводяться обстеження міста на предмет виявлення цієї рослини. Але місця росту цієї рослини можуть змінюватися.. в одних зникати, в інших з’являтись. Якщо це поодинокі рослини, то їх викопують.. Якщо великі площі, то скошуються. Відповідальне комунальне підприємство знає про місця росту даної рослини у даному місці і запланувало до кінця тижня вжити заходити щодо ліквідації борщівника Сосновського, – відповіли у Департаменті.

Проте хмельничанам, схоже, відписки комунальників починають набридати. Та й боротьба з борщівником методом скошування, кажуть хмельничани, лише збільшує кількість проблем.

Там трава вже до пояса. Її давно потрібно було викосити, а борщівник – знищити. Поряд – палац творчості, діти часто ходять цією стежкою. Вони не знають, що борщівник отруйний. Листочки гарні. Чому б не зламати їх? І … Але в нас “поки грім не вдарить, мужик не перехреститься”.

Біля Газконтори вниз до будинків його просто хащі, скоро ліс виросте

Скосили і його тепер не видно дякую, я получила опіки, тепер нога в низу має запальний процес набрякає виходить гній. За будинком Степана Бандери 22 /1. Немає слів. Все робиться для галочки, а не для людей (

Як його можна знищити на завжди?

Звичайно, що можна. Але все потрібно робити вчасно та з розумом, що дало б можливість зекономити тисячі грн. Але десятиліттями косили борщівник лише після того, як цвіт осипався (!!!), що “допомогло” виростити цілу плантацію цього бур’яну. Лише потім влада схаменулася, перераховуючи проблеми з його знищення. І, як завжди, ніхто ні за що не відповідає(((

Більшість цього отруйного гі_на росте на садових товариствах де приватний сектор, посадки тощо, які (с.т.) типу в межах міста, але Міській раді до цього немає жодного діла, оскільки на баланс прийняли лише топоніми, але не територію що на них знаходиться.

І ще про ефективність скошування борщівника написала хмельничанка Людмила таке:

Надсилаю Вам фото «продовжувача роду» борщівника, яке я зняла вчора випадково (на тому саме місці, що і в минулий раз; і це – не єдиний екземпляр, на жаль, на скошуваній території), почувши несамовитий крик бабусі до своєї маленької внучки, які гуляли цією стежкою: «Не чіпай!!!» (а чому дитині не зірвати такий гарний, молоденький листочок?). Фото свідчать, як «якісно» проведена робота по боротьбі з бур’яном. Всім має бути відомо, що лише скошуванням неможливо досягти його знищення!!! Не хочу скаржитися напряму пану Симчишину, адже це – не те питання, щоб турбувати голову міста. Але департамент перетворює звичайне питання в проблему. Я «не злізу з вас», як цей борщівник. Можна поскаржитися і в міністерство та прославити обласний центр. Не буду сваритися, щоб щось довести. Просто як вам всім не соромно читати подібні коментарі?!

молодий борщівник

Власне, те що лише скошуванням борщівник не перемогти, комунальники, схоже, вже зрозуміли. У коментарі Суспільне Хмельницький в.о. начальника управління комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради Василь Кабальський розповів, що цього року з небезпечною рослиною боротимуться додатково ще й обробкою пестицидами. Тоді як минулого року (і як невідомо ще скільки років до того) використовували лише механічний метод боротьби.

На даний час проводиться другий покіс. Перший ми розпочали ще в травні. Бралися локації, які були й минулого року, також додатково весною проводилися обстеження і виявлялися нові, які включалися до загального переліку виконання робіт. Пробуємо проводити також обробку хімікатами, які дозволені, – зазначив посадовець.

Що до коштів, що виділять на боротьбу з борщівником, то цього року сума залишиться на рівні минулорічної – близько 900 тисяч гривень.

Окремо суми не виділялось, тому що виконуємо за фактом. Там де ми знищували його у 2014-2015 роках, його вже значно менше. Ми не даємо йому розмножуватися, насіння втрачає свою схожість, там локації менші, – пояснив Василь Кабальський.  

Що ж, можна сподіватися, що такими темпами через кілька десятиліть борщівник у Хмельницькому таки вдасться здолати. Але це не точно.

Хмельничани тим часом у коментарях пропонують:

Допоможіть владі! Скидайте сюди всі локації борщовика!

До слова, чималі зарості борщівника мешканці одного з сіл у Хмельницькій громаді просили знищити ще на початку травня.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook