Новини
Хмельниччина туристична

Скарб серед сміття: у палаці на Хмельниччині виявили унікальні зразки кахлів (ФОТО)

У палаці Гершгоріна, що в Деражні на Хмельниччині, серед будівельного сміття виявили унікальну колекцію керамічних кахлів. На горищі й у підвалах палацу загалом знайшли понад 54 фрагменти – кахлів та вогнетривкої і декоративної цегли. Якийсь відсоток, ймовірно, було втрачено серед величезної маси будівельного сміття.

Знайдені фрагменти свідчать про первісну систему опалення та, значною мірою, про вистрій інтер’єрів, – пишуть на фейсбук-сторінці палацу Гершгоріна.

Першою знайшли, відмили та відчистили необарокову прямокутну кахлю розміром 20.3х23.1 см. На звороті є відтиск клейма (сигнатури) підприємця Самуїла Гальперіна. На фото, які додали до допису про знахідку, можна побачити колаж з усіх сигнатур (клейм) з віднайдених у палаці Гершгоріна кахлів. Велике розмаїття тих сигнатур (німецька, російська, польська, різного розміру і стилів) свідчить про активну підприємницьку позицію Гальперіна, впевненість в якості своїх виробів та активні спроби працювати “на експорт”.

Перша віднайдена кахля, як і більшість наступних, були покриті кількома шарами цементних і вапняних розчинів, окремі кахлі були “щедро” затиньковані, аж до повного нівелювання декору. У пам’яті багатьох працівників та учнів “Маленької школи” чи пізнішого “Будинку піонерів” зафіксувалися власне білі класичні сільські “грубки” без будь-яких декоративних елементів (які були надійно заховані під шарами цементу і вапна).

Процес чищення, відмочування і відмивання окремих кахель плюс склейка фрагментів часом займала два-три дні.

Візуальний аналіз і стилістичне сегрегування віднайдених кахель свідчить про елементи 4-5 різних печей. Серед них – зразки історизму та модерну.

На одній з кахель зберігся технологічний підпис майстра-пічника (а може і власника С. Гершгоріна) “Столовая”, тобто саме цей тип печі і ця стилістика була обрана для монтажу у палацовій їдальні.

Більшість кахлів – керамічні, неглазуровані і не кольоровані. Вони мають різні відтінки “цегляного” кольору та мають лиш незначний благородний полиск, отриманий при випалюванні.

Була у палаці принаймні одна піч з використанням білосніжних глазурованих кахель, ймовірно, у комбінації з керамічними.

Палац мав добре розвинуту і продуману систему димо-вентиляційних каналів. Практично у кожній з кімнат було мінімум 2 окремі канали. Про їх активну експлуатацію свідчать залишки сажі. У підвальних приміщеннях є кілька вентиляційних та ревізійні отвори окремих димових каналів. У двох приміщеннях палацу все ще збережені автентичні вентиляційні решітки.

Частина печей, ймовірно, була зруйнована під час отого (невідомого поки) “великого катаклізму” в історії будинку, але частина функціонувала до початку 1960-их років.

Серед знайдених на горищі елементів було два фрагменти декоративної профільованої кутової цегли (вдалося склеїти), яка, найімовірніше, використовувалася для оздоблення коминів.

Інвентарна справа дає певну інформацію для розуміння того, де і як розміщувалися печі, як працювала система опалення. Окремі печі розміщувалися в прорізах стін і дозволяли опалювати одночасно два приміщення.

Знайдені фрагменти кахель свідчать про заможність власника та багате/пишне первісне оздоблення інтер’єрів палацу (художні паркети, декоративна ліпнина на стінах і стелі, ймовірно розписи чи кольорування на стінах).

Стилістика знайдених кахель може також свідчити про те, що публічна/громадська (адвокатське бюро і технічні приміщення при ньому) і житлова (вітальня, кухня, спальні кімнати) зони палацу Гершгоріна були вирішені і оздоблені у різних стилях.

В одному з репрезентативних приміщень (адвокатський офіс чи вітальня) розташовувалася також піч-камін з відкритою топкою/вогнищем.

Історичні аналоги знайдених фрагментів кахель (принаймні печі-каміну) можна зустріти на величезних просторах колишньої “російської імперії”, подібні цьому зразки печей збережені у Талліні, Хельсінкі, Варшаві, Петербурзі тощо. Більшість знайдених аналогів (співпадає ~60% елементів) знаходяться в багатих інтер’єрах виконаних у подібній стилістиці, притаманній історизму (необароко).

Знайдено також кілька екземплярів вогнетривкої (шамотної) цегли, яка використовувалася для будівництва печей, зокрема дві невеликі цікаві цеголки з клеймами (сигнатурами) “LONDON.A”.

Вся колекція керамічних кахель фабрики Гальперіна, віднайдена у палаці Гершгоріна та відреставрована зусиллями архітектора, краєзнавця, колекціонера та реставратора Івана Щурка, лишиться при палаці та буде передана майбутньому інвестору.

За матеріалом Хмельниччина туристична

Читайте також: 100-річну етикетку виробника покрівлі знайшли під дахом палацу на Хмельниччині

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook