Новини
Події

Делегація родин військовополонених Хмельниччини повернулася з Польщі (ФОТО, ВІДЕО)

Протягом 23-25 червня тривав триденний марафон у підтримку родин військовополонених «Поверніть Героїв додому». Розпочалась акція традиційно на центральній вулиці міста Хмельницького, де щоп’ятниці збираються представники сімей військовослужбовців, які знаходяться в російському полоні.

По завершенню, делегація активістів відправилась до Польщі.  У місті Люблін акція проходила два дні за сприяння партнерської організації українських волонтерів  «Фундація «Сила єдності».

Участь у акції «Поверніть Героїв додому» взяли рідні та близькі військовополонених різних підрозділів, які приїхали з декількох міст України – Хмельницького, Києва, Одеси, Броварів, кожна історія яких – трагічна. Рідні військових розповідали про своїх близьких, про протиправні дії росії, знущання над  військовополоненими, порушення міжнародного права та інші російські методи терору.

В кінці вересня ми отримали крайнє повідомлення від сина-азовця. З того часу зв’язку немає. Ми не можемо отримати жодної інформації, але це не означає, що ми склали руки. Мій син знає: його мати буде стукати в усі двері і боротись до останнього за його життя і здоров’я, – розповіла мати полоненого з Хмельниччини.

З початком повномасштабного вторгнення на Київщину було відправлено молодих захисників. На захист столиці стали зовсім молоді хлопці, які мужньо боронили Київ. 60 військовослужбовців потрапили в полон до кадирівців. З 11 березня 2022 року сім’ї цих військовослужбовців не мають жодної інформації про них. Про те, що вони в полоні повідомили самі російські бойовики, – розповідає про підрозділ коханого представниця з Київщини. – Прошу міжнародні організації, Товариство Червоного Хреста, ООН, суд в Гаазі звернути увагу на цих хлопців. Наразі навіть не встановлено, що вони в полоні.

Як розповідає координаторка акції та виконавча директорка ГО «Захист – об’єднання волонтерів» Леся Стебло, акції у Любліні дали поштовх до нових кроків. Так, поспілкувавшись з представницею Товариства Червоного Хреста Польщі, родини мають чіткий план дій щодо звернення до Міжнародного Червоного Хреста, який, як відомо, був гарантом звільнення захисників Маріуполя та заводу «Азовсталь».

Важливим було й те, що ми доносили правдиву інформацію до польського суспільства. Поспілкувавшись з місцевими мешканцями, журналістами, ми зрозуміли, що не лише державні інститути мають відстоювати інтереси України на міжнародній арені, а й кожен українець, який перебуває за кордоном, має розповідати про ситуацію в нашій державі, – говорить волонтерка, – Поляки, яким ми розказували власні, не видумані історії, трагедії наших друзів та знайомих, плакали та висловлювали свою підтримку Україні.

Леся Стебло додає, що акція у Любліні продемонструвала: потрібно підсилювати інформаційний фронт. Тож спільнота активісток планує розширювати міжнародну співпрацю і шукає партнерів в інших європейських містах.

Жінки прийшли маршем центральною вулицею міста, аби привернути увагу міжнародних організацій до становища військовополонених, про долю яких їм нічого не відомо. Також протягом двох днів на центральній площі волонтери напрямку «Захист. Діти» проводили благодійний ярмарок, на якому продавали патріотичні сувеніри, співали українські пісні та обмінювались інформацією. 

Нагадаємо, акції «Поверніть Героїв додому» покликані підтримати родини військовополонених. Це майданчик для обміну інформацією та спільної боротьби за визволення рідних.  Традиційно у п’ятницю, 30 червня, о 12:00 біля ТЦ «Дитячий світ» у Хмельницькому розпочнеться вже 46-та зустріч.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook