Новини
Суспільство

Працівники автошкіл Хмельниччини виступили проти дозволу майбутнім водіям самостійно вивчати теорію

Майбутні водії зможуть вивчати теорію самостійно. Верховна Рада підтримала законопроект №7354, який дозволить готуватися до теоретичного іспиту без відвідування автошколи. Проте ці зміни підтримують не усі. Зокрема, представники автошкіл Хмельницької області виступають проти цього законопроєкту.

На сайті президента з’явилась петиція, де засновник громадської організації “Учбовий центр водіння” разом з ініціативною групою, в яку входить більша частина автошкіл України, виступають проти зазначеного законопроекту в частині внесення змін до ст.15 Закону України «Про дорожній рух».

Аргументи

  • По-перше, нині на території України їх близько 1700. Кожна з них сплачує відповідні податки. Відтак, за їхніми підрахунками, держбюджет недоотримає 1,5 мільярда гривень за рік, бо впадуть прибутки бізнесу.
  • По-друге, держава втратить чималий кластер внутрішнього бізнесу, який дає робочі місця, платить податки, сплачує рекламу, оренду та взаємодіє з іншими підприємствами, а також займається волонтерством, реалізує велику кількість благодійних проектів для ЗСУ та інших військових формувань. Адже прийняттям та підписанням Президентом України вказаного законопроекту буде вбито більшість реальних автошкіл, оскільки всі вони втратять більше 70% клієнтів, а отже стануть не рентабельними для їх засновників.
  • По-третє, даний законопроект, який нібито покликаний зменшити корупцію, буде сприяти її розвитку, оскільки тільки підвищить можливості фіктивної видачі прав та ще й додасть інструменти вимагання грошей у вигляді погроз застосування штрафів до автошкіл.

Зараз вивчати теорію з кермування можна в класах автошколи та в онлайн-форматі. У цих випадках підготовкою обов’язково займається лектор. В автошколі запевняють: навчання в очному форматі завжди буде ефективніше.

Людина з досвідом підготовки водіїв досконало знає правила дорожнього руху, може пояснити учням різноманітні ситуації чи нюанси в правилах дорожнього руху, – розповідає заступник начальника відділу організації реєстраційної діяльності до попуску водіїв до керування ТЗ РСЦ ГСЦ МВС в Хмельницькій області Віктор Новіцький.

Мало того, представники автошкіл області зауважують, що в результаті підписання цього законопроекту викладачі, які кожні п’ять років проходять акредитацію, будуть непотрібними та залишаться без роботи.

Без підпису президента закон не набув чинності. Упродовж трьох місяців триватиме збір підписів зареєстрованої петиції про можливість самостійної теоретичної підготовки без навчання в автошколі (внесення змін до статті 15 Закону України «Про дорожній рух»). Станом на 13 липня зібрано 1523 з необхідних 25000 підписів. Тож поки питання залишається відкритим.

Дивіться в сюжеті Першого Подільського

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook