Новини
Інфраструктура

Ремонт “Дитячого світу” за грантові кошти тривожить підприємців у Хмельницькому

36 мільйонів грантових коштів отримає Хмельницький на реконструкцію та створення додаткового простору в ТЦ “Дитячий світ”, що перебуває у комунальній власності. Гроші надійдуть в рамках проєкту “Формування інноваційного бізнес-середовища шляхом проведення капітального ремонту, розкриття потенціалу та осучаснення застарілого торговельного центру”. Попри беззаперечні плюси реалізації цього проєкту, є, на думку підприємців, які працюють у торговельному центрі, і мінуси.

Що саме планують зробити за грантові кошти у “Дитячому світі”, розповів Суспільне Хмельницький заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

В першу чергу, грантові кошти витратять на утеплення (термомодернізацію) будівлі (зокрема, фасаду) та реконструкцію другого поверху.

Всередині будуть створені сучасні умови для тих підприємців, які там вже торгують, плануємо також залучити релоковані. В частині приміщення хочемо створити коворкінг-центр для бізнесу, — розповів Микола Ваврищук.

Тим часом підприємці, які останнім часом постійно вимушено мігрують між поверхами торговельного центру, з пересторогою ставляться до таких планів. Більшість бізнесу тут – з початку 2000-х років, проте відтоді, як влада міста почала ремонтувати приміщення, більшість з них втратила свої торгові місця.

Якщо у 2000 році в “Дитячому світі” торгували близько 140 хмельницьких підприємців, то зараз нас залишилося приблизно тридцять. Частина перейшли торгувати в інші торгові центри, частина взагалі закрили підприємницьку діяльність через “погіршення” умов для торгівлі. Зараз у “Дитячому світі” одне крило на першому поверсі орендує заклад громадського харчування “KFC”, третій поверх віддали в оренду “Технолюксу”, який там за власні кошти робить ремонт. Фактично, уся торгівля наразі зосереджена на другому поверсі, — розповіла пані Олена.

Також підприємиця не розуміє, на що планують витратити 36 мільйонів гривень (або понад 800 тисяч євро):

Кажуть, на термомодернізацію та капітальний ремонт. Але що тут вже ремонтувати, окрім нашого другого поверху, де ми ось зараз торгуємо? Боїмося, що коли влада знову затіє ремонт, то ще якась частина підприємців розірвуть договори, які укладалися через систему “Prozorro” і мали діяти до 2026 року. Бо ці постійні переїзди з одного поверху на інший, ці ремонти негативно впливають на наш бізнес.

Також жінка каже: підприємці розуміють, що будівля потребує осучаснення, адже працювати в комфортному, теплому приміщенні хочеться всім.

Але нам не зрозуміло, чому, коли ми просили дати нам можливість самим зробити ремонт, то міська влада була проти, а як знайшлися багаті інвестори — то їм будь ласка. Та й у ці безкоштовні гранти ми не дуже віримо, бо ви ж знаєте, де буває безкоштовний сир. У нас зараз таке передчуття, що після отих мільйонних ремонтів оренда торгових площ у “Дитячому світі” істотно зросте і нам вже буде не по кишені, — каже Олена Антонюк.

Прокоментував заплановані роботи і заступник Хмельницького міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь Новачок. За його словами, зведена у 50-х роках минулого століття, будівля давно потребує капітального ремонту, зокрема, внутрішніх мереж.

Найгостріше останнім часом стояло питання щодо опалення, адже нагріти таку велику будівлю важко, а відрегулювати температурний режим узагалі було неможливо. Тому орендарі завжди під час опалювального сезону отримували чималі платіжки саме за тепло, – прокоментував посадовець.

Відтак, в першу чергу йдеться про утеплення чималої споруди торговельного центру. До переліку робіт входить утеплення фасаду та покрівлі, заміна вікон та централізованого опалення із встановленням індивідуального теплового пункту.

Це основне, що буде зроблено в “Дитячому світі” за грантові кошти. Далі ми ще плануємо відремонтувати вантажний ліфт та замінити систему освітлення. Ну і провести ремонт другого поверху, де зараз торгують підприємці, – додав Василь Новачок.

Але перш ніж ремонтувати другий поверх, має бути завершено ремонт першого, аби частина підприємців могли вкотре переїхати та продовжити свою роботу.

Інша частина підприємців під час ремонту другого поверху, змушена буде, можливо, на якийсь час тимчасово припинити свою діяльність у “Дитячому світі”. У кого з підприємців на момент завершення ремонту будуть діючі договори – вони будуть продовжені. Вільні ж торгові площі виставимо на оренду, – зазначив Василь Новачок.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook