Новини
Надзвичайні події

4 “кинджали” для Хмельниччини та закриті укриття під час тривоги: як область пережила масований ракетний удар (ФОТО)

Про загрозу масштабного ракетного удару українці були попереджені ще в середині дня, коли під час атаки “калібрами” (які збили на Вінниччині), надійшло повідомлення про зліт загалом 13 літаків Ту-95мс з аеродрому “Оленья”. За відчуттями мешканців Хмельниччини, масована ракетна атака була спрямована, переважно, на нашу область. Місцеві телеграм-канали “сипали” повідомленнями про “десятки вибухів”, як у Хмельницькому, так і на території краю. Частину цієї інформації підтвердили у Хмельницькій ОВА, а згодом в ефірі телемарафону її озвучив речник Повітряних сил.

Поки готувався загальний офіційний звіт ПС ЗСУ, але ми спробували зібрати хронологію подій, які відбувалися в області протягом майже двох годин, поки тривала повітряна тривога на Хмельниччині.

Запущені росіянами у дві хвилі ракети, традиційно, летіли не за прямим курсом, а маневрували над різними областями, постійно змінюючи напрямок, аби заплутати українську ППО. За інформацією речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, залетівши з південного сходу, з боку окупованих територій, ракети пролетіли через Харківщину, Дніпропетровщину, Кіровоградщину, Вінниччину, Миколаївщину, Одещину, Тернопільщину, Львівщину, і вже звідти, розвернувшись на 180 градусів, скерувалися на Хмельниччину.

Що відбувалося в цей час в області?

Про звуки вибухів у Хмельницькому у соцмережах вперше повідомили о 19.03.

І ще раз – за 7 хвилин потому.

За словами хмельничан, дехто чув у місті від 1 до 3 вибухів.

Офіційно Хмельницький міський голова цю інформацію не підтвердив, лише подякував силам ППО за результативну роботу.

Також повідомлялося про звуки вибухів в області. Цю інформацію підтвердили у Хмельницькій ОВА.

У місцевих телеграм-каналах також поширювали інформацію про “десятки вибухів”, які нібито лунали на території області.

Близько 19.30 у Повітряних силах повідомили про пуски ракет Х-47 “Кинджал” в напрямку Києва, ймовірно, Житомира, Кіровоградської області, а також Хмельниччини. Як стало відомо зі звіту Повітряних сил, зрештою всі 4 “кинджали” були спрямовані саме на Хмельницьку область. Жодна з цих ракет, які можуть знищити лише окремі види ППО, не була збита.

Про наслідки пусків “кинджалів” інформація уточнюється, повідомили у Повітряних силах.

Про те, що ракетні удари на Хмельниччині були спрямовані зокрема на місто Старокостянтинів, попередньо стало зрозуміло з повідомлень у місцевих соцмережах.

Також ще до відбою повітряної тривоги росіяни “відзвітували” про атаку на Старокостянтинів:

Згодом цю інформацію підтвердив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

До слова, як повідомляють у соцмережах, росіяни готувалися завдавати ракетних ударів по Старокостянтинову ще з кінця 2020 року.

Вчора, під час масштабної пожежі у занедбаному будинку у Старокостянтинові місцеві мешканці знімали її на відео. У коментарях писали таке:

Я так розумію, це знімали діти. А що буде, якщо десь впаде ракета? Також підете знімати?

І були недалекі від правди. Одна з мешканок міста, чи то юна, чи то молода, таки знімала, як коментують у соцмережах, роботу ППО. До любительки гострих відчуттів викликали поліцію.

Що по укриттях?

Ще одна проблема, яку зафіксували під час повітряної тривоги на Хмельниччині, це закриті укриття, в які не змогли потрапити вчасно, зокрема, мешканці Волочиська.

«Дама» яка відповідальна за це, вийшла через пів години після початку, і на логічне запитання, що вона собі дозволяє почала неадекватно «відгаркуватись», – повідомили у місцевому телеграм-каналі Волочиськ LIVE.

Ситуацію із закритими укриттями прокоментували у міській раді Волочиська. Щоправда, у коментарі йдеться про укриття у будинках, а не загалом по місту.

Ймовірно, проблеми з відкритими укриттями були також у Кам’янці-Подільському. Принаймні, міський голова Михайло Посітко у своєму телеграм-каналі ініціював опитування щодо цього.

Стан укриттів у Старокостянтинові показали у соцмережах. Можна припустити, що саме так виглядають місця для перебування містян під час повітряної тривоги, відкриті цілодобово, але без належного нагляду.

Ось такий порядок побачили містяни спустившись в укриття в Болгарському містечку, – прокоментували фото.

Щодо ситуації у Старокостянтинові загалом після ракетної атаки, повідомимо пізніше, коли вона буде оприлюднена офіційно.

Тим часом у Хмельницькому під час тривоги було все ж неспокійно. За менше, ніж дві години, в місті зафіксували 4 ДТП, дві з яких були досить серйозні.

ДОПОВНЕНО: Про наслідки масованого ракетного удару по Хмельниччині повідомив о 22.54 перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін:

Внаслідок збиття ракет уламки впали у населених пунктах Хмельницького району. Крім того, уламки ракети впали на території приватного будинку у Старокостянтинівській громаді. Пошкоджено авто. За наявною інформацією на цей момент, постраждалих немає.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook