Новини
Культура

У Хмельницькому відбудеться виставка художника-шістдесятника

Твори з колекції родини знаного художника-монументаліста, представника епохи шістдесятництва Віктора Зарецького представлять у Хмельницькому обласному художньому музеї цієї пятниці, 28 липня, о 17.00.

Виставка «…ІЗ КРОВІ І ЗЕМЛІ…» у художньому музеї презентує не тільки унікальні живописні й графічні роботи визнаного майстра, «сонцесяйного» Віктора Зарецького, надані для експонування нащадками мистецької родини. В першу чергу нова експозиція привідчиняє мистецький спектр, опанований художником та критичні періоди особистого життя майстра.

Назва  артпроєкту апелює до вірша ще одного представника мистецького осередку 60-х – Миколи Вінграновського, письменника, поета, режисера, актора, сценариста.

 Саме віршованими рядками відповів поет у далекому 1961 році на обвинувачення його партійними функціонерами у формалізмі на нараді представників творчих спілок із партійно-комсомольським активом.

Сам же ж автор представлених полотен – Віктор Зарецький разом зі своєю дружиною Аллою Горської були дійсними натхненниками культового Київського клубу молоді, разом з Іваном Драчем, Василем Стусом й іншими представниками національно-свідомої еліти даного історичного періоду.

Для художників руху шістдесятників живопис, графіка, монументальне мистецтва були царинами, в яких попри ризики й загрози вони могли висловлюватись й проявляти власну позицію. Відродження національної ідентифікації та відстоювання прав на життя і свободу колег – головні акценти позамистецької діяльності угрупування.

До споглядання шанувальниками в експозиції представлені роботи кінця 50-х початку 90-х років. На полотнах портрети родини й близьких друзів, пейзажи яскравої, характерної митцеві палітри та сюжетні замальовки.

За тонке відчуття кольору, його виняткової прозорості й промовистості, мистецьке товариство називало художника «українським Клімтом».

Одвічні терези життя наміряли Віктору Зарецькому таланту за десятьох, щедро відважили й енергії для нього. Але не дали долі. Та хто зна, в чому справжнє щастя – у благоденстві чи болісних муках втілення тих незбагненних, Богом даних можливостей, які називають талантом. Хай і через неспокій. Життя і творчість цього художника ще раз підтвердили геніально висловлене спостереження: «…блаженний сон мистецтву не сприяє». (Олеся Авраменко, «Терези долі Віктора Зарецького», грудень 2011 року)…

Варто зазначити, що на відкриття виставки завітає онука художника, спадкоємиця арттрадиції – мистецтвознавиця й ілюстраторка Олена Зарецька.

Переглянути виставку творів Віктора Зарецького «…ІЗ КРОВІ І ЗЕМЛІ…» можна до 1 жовтня.

Читайте також: Хмельничани придумали «Книжкові посиденьки», щоб обговорювати літературну класику

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook