Новини
Події

Акція-реквієм в пам’ять про Оленівку відбудеться у Хмельницькому

Захід покликаний нагадати суспільству про трагедію, яка сталася в ніч з 28 на 29 липня минулого року, коли російські окупаційні війська організували масове вбивство українських полонених. Організатори акції запрошують всіх небайдужих підтримати родини військовополонених та долучитися, аби вшанувати пам’ять українських захисників та захисниць у Хмельницькому сьогодні, 28 липня.

Під час вибуху, який пролунав на території колишньої Волноваської виправної колонії 120 в селищі Молодіжне Оленівської селищної ради на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. Загинуло 53 українських захисників, поранення дістали близько 130 людей,нагадали обставини подій у волонтерському об’єднанні “Захист”.

За цей рік Україна відкрила низку кримінальних проваджень, змогла повернути тіла загиблих та визволити з полону кількох живих свідків вибуху в Оленівці. Десятки покалічених і досі перебувають у руках окупантів, їхня доля рідним невідома.

Міжнародні гаранти (зокрема ООН) у січні 2023 року припинили розслідування злочину російських окупантів в Оленівці. Міжнародний комітет Червоного Хреста не відреагував на трагедію належним чином.

Рідні полонених продовжують бити у всі можливі дзвони – аби домогтися правди, продовження розслідування злочину та повернення бійців додому.

Акція-реквієм у Хмельницькому розпочнеться о 12:00 біля ТЦ «Дитячий світ», де традиційно щоп’ятниці стартує мирна хода родин військовополонених та зниклих безвісти #ПовернітьГероївДодому.

Колона пройде вулицею Проскурівською до площі біля кінотеатру ім. Т. Шевченка, де відбудеться тематичний перформанс, виступатимуть члени родин військовополонених, громадські активісти, представники міської та обласної влади.

На завершення планується озвучити звернення родин військовополонених до депутатів місцевих рад, зазначили у “Захисті”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook