Новини
Культура

Фестиваль аматорського театрального мистецтва відроджують у Хмельницькому

Через півтора року вимушеної перерви у Хмельницький повертається фестиваль аматорського театру «АКТ ТРЕТІЙ». Деталі розповіли під час пресконференції у монотеатрі «КУТ» натхненники попередніх двох фестивалів: театральний режисер Дмитро Гусаков та менеджерка проекту, театрознавиця Юлія Рахно.

Фестиваль  триватиме протягом трьох днів восени, з 6 по 8 жовтня, у монотеатрі «КУТ», який останній час став колискою театральних подій міста.

Як зазначив Дмитро Гусаков, цьогорічна концепція фестивалю змінена в бік пізнання історії Поділля, яке охоплює частину сучасної Вінниччини, Одещини, Хмельниччини:

Фестиваль кожного року змінює концепцію організації. Так, у 2021 році це був “АКТ Другий. Урбаністичний”. Під час фестивалю учасники показували вистави у непередбачуваних для цього просторах. Цьогоріч фестиваль має назву “АКТ Третій. Регіональний” та має концепцію знайомства із театром історичного регіону Поділля. Кожен з п’яти театрів-учасників має свою унікальну історію й «родзинку», з якими глядачі ознайомляться вже в жовтні.

Організацію й проведення фестивалю «АРТ Третій» фінансово підтримало міське управління культури і туризму та Хмельницький будинок культури. Так, для участі театральні трупи мають лише оплатити свій доїзд до Хмельницького, а затрати на харчування й проживання учасників візьмуть на себе організатори.

Хмельницькі шанувальники театру зможуть побачити п’ять вистав від Народного самодіяльного драматичного театру “Сузір’я” (м. Ананьїв, Одеська область), Народного драматичного театру Іллінського будинку культури (м. Іллінці, Вінницька область), Народного театру Кам’янець-Подільського міського Будинку культури (м. Кам’янець-Подільський, Хмельницька область), театру-студії «Діалог» м. Калинівка (Калинівський технологічний фаховий коледж, Вінницька область) та Народного аматорського театру “Дзеркало” (м. Хмельницький).

На розсуд глядача театральні колективи представлять, як знані постановки, скажімо «дзеркальці» – виставу «Проскурів. Цегла і Любов», так і прем’єри, підготовлені спеціально до фестивалю – кам’янчани привезуть виставу «Про сіль».

Як зазначила менеджерка фестивалю Юлія Рахно, новий фестиваль презентує як сучасні постановки, присвячені романтиці сьогодення, так і п’єси традиційної української тематики:

Історичний контур Поділля, доторк до нього з боку культури театру – ось такий смаколик пропонуємо ми спробувати хмельничанам. Кожен театральний гурт несе не тільки своє прочитання театрального мистецтва, а й свою унікальну історію становлення, як народного.

Як відомо, монотеатр «КУТ» має всього 80 посадкових місць, тож, за  словами Дмитра Гусакова, на усі три дні фестивалю буде відкрита попередня реєстрація. Вхід на «АКТ Третій» передбачається вільним, проте організатори не відкидають можливості благодійних донатів.

Крім того, охочі долучитися до фестивалю з дому, зможуть це зробити за допомогою прямої трансляції, яка буде доступна кілька днів.

Відкриє фестиваль Народний аматорський театр «Дзеркало» 6 жовтня, наступні два дні глядачі зможуть відвідувати по дві вистави в день.

Детальнішу інформацію про фестиваль і новини про його учасників можна знайти на сторінка події у соцмережах.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook