Новини
Події

У Хмельницькому вшанували пам’ять військовополонених, які загинули в Оленівці (ФОТО)

Сьогодні, 28 липня, у середмісті Хмельницького відбулась акція-реквієм «Пам’ятайте про Оленівку». Родини військовополонених та безвісти зниклих, громадські активісти, волонтери, представники державних структур та небайдужі містяни вийшли на акцію, яка традиційно проходить щоп’ятниці. За словами координаторки акції Лесі Стебло, сьогодні відбулась вже 50-та акція, яка попри тривоги, погоду та інші перешкоди проходить у Хмельницькому.

«Хмельницький – єдине місто, у якому незмінно та постійно проходять акції, де ми вшановуємо пам’ять полеглих Героїв України, ділимося інформацією про рідних і близьких, які перебувають у руках ворога, підтримуємо членів родин полонених та безвісти зниклих», – розповіла Леся Стебло.

Розпочалась акція, як зазвичай, опівдні біля ТЦ «Дитячий світ» хвилиною мовчання. Звідти колона рушила центральною вулицею Проскурівською до площі біля кінотеатру імені Т.Шевченка. В руках учасники несли портрети Героїв, які загинули внаслідок теракту в Оленівці.

На майданчику біля кінотеатру (зараз – Центру допомоги вимушено переміщеним особам) родини військовополоненим розповіли про жорстокий і цинічний теракт, скоєний росіянами; згадали поіменно загиблих бранців Оленівки.

Наприкінці акції активісти озвучили колективне звернення родин військовополонених та безвісти зниклих до депутатів Хмельницької міської та обласної рад. У зверненні вони просять:

  • започаткувати Дні скорботи та вшанування пам’яті захисників, страчених внаслідок теракту в колонії №120 смт Оленівка;
  • звернутися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Головного Управління розвідки Міністерства оборони України, Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо  першочергового включення в обмінні списки військовополонених, які отримали поранення, виконуючи свій службовий обов’язок, перебуваючи в полоні та військовослужбовців, які перебувають в полоні більше одного року;
  • створити комісію щодо питань реєстрації та обліку безвісти зниклих військовослужбовців Хмельницької області;
  • звернутися до Верховної Ради України щодо бездіяльності Товариства Червоного Хреста як гаранта безпеки полонених відповідно до Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права.

Завершилась акція-реквієм покладанням лампадок до пам’ятника «Ангел скорботи».

Нагадаємо, в ніч з 28 на 29 липня 2022 року  російські окупаційні війська організували масове вбивство українських полонених. Під час вибуху, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. Загинуло 53 українських захисників, ​поранення дістали близько 130 людей.

За цей рік Україна відкрила низку кримінальних проваджень, змогла повернути тіла загиблих та визволити з полону кількох живих свідків вибуху в Оленівці. Десятки покалічених і досі перебувають у руках окупантів, їхня доля рідним невідома.

Акції в підтримку родин військовополонених та безвісти зниклих «Поверніть Героїв додому» проходять у Хмельницькому щоп’ятниці з 12:00 до 13:00. Мирна хода розпочинається біля ТЦ «Дитячий світ».

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook