Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому під час дощів потоки води руйнують багатоповерхівку (ФОТО)

Підтоплення, а час від часу затоплення вулиць під час потужних злив, як от в останній день липня, здебільшого завдають клопоту водіям та перехожим. Принаймні, викладаючи у соцмережі фото наслідків дощів/злив хмельничани більше зосереджують саме на вкритих водою дорогах та тротуарах. Час від часу у мережі з’являються і фото та відео “водоспадів” з брудної води то в одному, то в іншому мікрорайоні обласного центру.

Проте, якщо підтоплені вулиці – явище недовготривале й ускладнює життя лише тим водіям, які не мають терпіння дочекатися, поки зливові системи “переварять” потоки води, то “водоспади” та “ріки”, які збираються з кількох напрямків біля багатоповерхівок, завдають суттєвої шкоди домівкам хмельничан та наражають людей на небезпеку.

Шостий рік мешканці двох будинків на Львівському шосе у Хмельницькому просять владу убезпечити від підтоплень, спричинених зливами. Проте досі ця проблема не вирішена. Відкрите звернення до Хмельницького міського голови Олександра Симчишина опублікували на сторінці ОСББ “Перлина Львівського”, зазначивши, що потоки води після дощів не лише роблять територію біля будинків непрохідною, а й поступово руйнують самі будівлі. Дістається, кажуть в ОСББ, й недешевому майну “Хмельницькобленерго”, яке в умовах війни після масштабних ворожих обстрілів критичної інфраструктури, без перебільшення, на вагу золота.

У період дощів, такий як був вчора, 31.07.2023 року, весь водний потік рухається з вулиць Молодіжної та Тернопільської, проходить через подвір’я шкіл 24 та 27, через футбольний стадіон, і потрапляє величезним напором аж до будинків на Львівському шосе 33/2, та 33/2а. Дорога біля наших будинків взагалі перетворюється в абсолютне бездоріжжя, оскільки схил дуже крутий і з’являється ефект «водопаду». Потік води підмиває наш будинок та затоплює підвальні приміщення, просідає будинок, з’являються тріщини в помешканнях, сирість та пліснява. Також це стосується ЕРП АТ “Хмельницькобленерго”, який затоплюється і горить дороге обладнання, яке забезпечує постачання електричної енергії на весь мікрорайон, – йдеться у дописі.

В ОСББ кажуть, що звернення подають систематично, починаючи з 2017 року, щорічно.

Але прочисткою 1 (одного) невеличкого колектору, який має впоратися з потоком води, який збігається зі всієї вулиці Молодіжної проблема не вирішується! Є необхідність розв’язання проблеми інженерно-технічним шляхом – встановленням додаткових колекторних каналізаційних станцій або іншого виду, для прикладу дренажної системи, – наголошують в ОСББ.

Відтак у влади хмельничани просять хоча б провести робочу нараду, щоб…

…активізувати майбутні капітальні ремонтні роботи та прийняти кардинальні управлінські рішення для розв’язання проблеми та забезпечення комфортного проживання у вказаному мікрорайоні.

Як виглядають “ріки” та “водоспади” після злив біля будинків на Львівському шосе, можна побачити на фото, доданих до допису.

Чи почує влада хмельничан, питання, швидше за все, риторичне.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook