Новини
Освіта

Табори підприємництва допомагають вчити молодь України бізнесу

Випускники навчальних закладів часто стикаються з проблемою, коли не можуть отримати роботу через брак досвіду. А досвіду немає через відсутність роботи. Як розірвати це замкнене коло? Вочевидь треба отримувати реальну практику під час навчання. Дуже ефективним інструментом в цьому показали себе програма з підприємництва «Компанія» від організації «Junior Achievement Ukraine».

«Програми з підприємництва від JA – це можливість для молоді змінити напрям розвитку свого подальшого життя. Тут діти навчаються бізнес навичкам, а також змінюють мислення, вчаться думати як підприємці»,так описує особливість навчання у Таборі Андрій Турак, директор з розвитку Junior Achievement Ukraine.

Починаються такі програми з дуже потужних і практичних Таборів підприємництва, на яких учасники упродовж двох днів об’єднуються в команди, генерують і аналізують бізнес-ідеї, а потім презентують свої бізнес-проєкти членам журі. Таким чином вчаться працювати в команді, створюють концепції продуктів та послуг і продумують способи втілення власних бізнес-ідей. Бізнес-ментори з-поміж успішних підприємців регіону допомагають викристалізувати учнівські проєкти. В такій цікавій формі молодь отримує потрібні знання та початкові навички для своєї майбутньої кар’єри.

Робота з бізнес-ментором під час Табору підприємництва, Львів, жовтень 2022 року

Такі Табори підприємництва пройшли протягом навчального року в різних великих містах України. А вже восени навчальний рік у програмі «Компанія» почнеться з нових Таборів підприємництва як мінімум у 7 областях України.

Табори Підприємництва – перший стрибок в навчальній програмі «Компанія»

Це унікальна можливість для студентів за декілька днів отримати базові знання з підприємницької діяльності та опанувати нові навички, вирішуючи практичні завдання з допомогою бізнес-менторів. Найкмітливіші та найактивніші учасники отримують контакти з потенційними роботодавцями з провідних компаній України.

Презентація бізнес-ідеї перед журі, Табір підприємництва, Львів, жовтень 2022 року

Дводенні Табори підприємництва в Україні організовує Junior Achievement Ukraine в рамках навчальної програми з розвитку підприємницьких навичок «Компанія». Такі заходи розраховані в першу чергу на старші класи шкіл та заклади професійно-технічної освіти. Важливою складовою цих подій є демонстрація учням перспективи підприємництва і можливостей для бізнес-діяльності. Що для них працюють проєкти і організації, які хочуть, щоб молодь себе якнайкраще реалізувала.

Бізнес інтенсив: учні впорались на відмінно

Нещодавно було започатковано інший формат Таборів підприємництва. В пришкільних таборах такі заходи тривали пів дня. В інтенсивній груповій роботі діти генерували ідеї: дехто більш узагальнені, дехто досить глибокі. Вони швидко вчились прислухатися до думки одне одного, вибирати, яка ідея спрацює, і потім шукали рішення, як це все представити.

Груповий шкільний інтенсив під час генерування ідей, місто Кагарлик, Київська область, червень 2023 року

«В молодшому віці у дітей менше страхів і комплексів, вони не бояться висловлювати будь-які свої ідеї. Ми завжди їх просимо не обмежувати себе, адже мозковий штурм — це про ідеї без меж, про свободу думок. І дуже цікаво, що молодші діти бувають креативніші, ніж доросліші. Тому що у доросліших часто вмикається стереотипне мислення, яке їм говорить, що ця ідея не актуальна, її не реально втілити, вона нікому не буде цікава, і так далі. А от молодші, вони ще цього не бояться. Вони не мають бар’єрів або комплексів про думку інших людей. Вони взагалі дуже активно і емоційно реагують на всі такі речі, вони дуже відкриті», – ділиться досвідом роботи з дітьми на Таборах Підприємництва Єлизавета Міленіна, менеджерка програм JA Ukraine.

Презентація ідей у сховищі під час Табору підприємництва у Броварах, червень 2023 року

Табори підприємництва є ефективним майданчиком для розповіді дітям, що підприємництво – це потужний інструмент для реалізації власних амбіцій і ідей. Дуже важливо доносити школярам розуміння, що, власне, мале і середнє підприємництво – той прошарок, який буде відновлювати країну, і це ті люди, які будуть великими вкладниками в економіку країни. Тому реалізація себе в підприємництві може бути способом займатись тим, що їм цікаво, і разом з тим ефективно досягати результатів.

Табір підприємництва для школярів, місто Бровари, Київська область, червень 2023 року

Далі буде: ще більше програм навчання підприємництву для дітей

Глобально Junior Achievement має величезне портфоліо, яке включає навчальні програми для дітей від 5 і до 25 років (від перших класів до університетів). В планах української організації розширення кола освітніх проєктів для різних вікових категорій дітей. Вже цього літа, в співпраці з іншими громадськими організаціями, буде проведено ряд Таборів підприємництва для дітей шкільного віку в різних регіонах України. А новий навчальний рік почнеться з класичних Таборів у дводенному форматі.

Табір підприємництва у Чернівцях, листопад 2022 року

Довідка.

Junior Achievement Ukraine – це неприбуткова громадська організація, провайдер навчальних програм з підприємництва та фінансової грамотності для молоді. Організація є частиною всесвітньої мережі Junior Achievement, що веде свою діяльність з 1919 року у понад 100 країнах світу. Її місія – підготовка молоді до ринку праці, кар’єрного і особистого розвитку.

Громадську організацію Junior Achievement Ukraine створено у жовтні 2021 року. Першими учасниками її навчальних програм та тренінгів стали студенти і педагоги закладів Запорізької та Донецької областей. Після повномасштабного вторгнення, з вересня 2022 року програма стартувала у Львівській і Чернівецькій областях.

З вересня 2023 року заплановано розширення ще на 7 нових регіонів – Вінницька, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Київська, Тернопільська, Хмельницька області та місто Київ – та відновлення діяльності у Запорізькій і Донецькій областях.

Проєкт фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) і підтримується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook