Новини
Офіційно

До Дня незалежності України частина мешканців Хмельниччини отримають одноразову грошову допомогу

У Головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області повідомили про порядок виплати щорічної одноразової грошової допомоги з нагоди Дня незалежності України. Фінансову підтримку отримають ветерани війни та жертви нацистських переслідувань.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2023 № 754 «Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань» затверджено:

  1. Порядок використання коштів державного бюджету для забезпечення соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань;
  2. Порядок здійснення у 2023 році разової грошової виплати до Дня Незалежності України, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

Виокремлено чотири групи отримувачів разової грошової виплати до Дня Незалежності України, виплату яким здійснюватиме лише Пенсійний фонд України (у 2022 році 2-4 групі  виплату здійснювали органи соціального захисту населення):

  • група 1 – особи, які отримують пенсію/щомісячне довічне грошове утримання. Пенсіонерам разова грошова  допомога виплачується через АТ «Укрпошта» та уповноважені банківські установи разом з пенсією (щомісячним довічним грошовим утриманням) загальною сумою.  
  • група 2 – особи, що проходять службу в силових структурах (крім пенсіонерів). Заявки щодо коштів для проведення виплат разової грошової  допомоги зазначеним особам  надають силові відомства до територіальних органів Пенсійного фонду України. Відповідні кошти перераховуються на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій за місцем їх служби.
  • група 3 – особи, які перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах. Інформацію щодо зазначених осіб надають установи виконання покарань до територіальних органів Пенсійного фонду України. Відповідні кошти перераховуються на небюджетні рахунки установ виконання покарань і слідчих ізоляторів.
  • група 4 – інші особи.  Таким особам особам   разова грошова допомога буде виплачуватися за їх зверненнями до територіальних органів Пенсійного фонду України шляхом перерахування на поточні рахунки в уповноважених банках. 

Особи, що набули відповідного статусу згідно із статтями 6, 7, 9, 10, 101, 11 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”  до 24 серпня поточного року включно, яким грошову допомогу не виплачено станом на 1 жовтня, мають право звернутися щодо її виплати до органів Пенсійного фонду України за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування) та отримати її до 1 листопада поточного року.

Грошова допомога не виплачується в разі смерті отримувача грошової допомоги.

Розміри виплат:

Категорія отримувачівРозмір виплат, у 2023 році, грн
Особи з інвалідністю внаслідок  війни І групи3 100,00
Особи з інвалідністю внаслідок  війни ІІ групи2 900,00
Особи з інвалідністю внаслідок  війни ІІІ групи2 700,00
Учасники бойових дій1 000,00
Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною3 100,00
Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни650,00
Учасники війни450,00

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook