Новини
Бізнес

Експорт килимів з Хмельниччини знизився на чверть

Експорт товарів з Поділля у першому півріччі становив 431,3 мільйона доларів, що на 28,2% більше, ніж за січень-червень минулого року. Імпорт зріс на 8,9% до 322,3 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 108,9 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,34 (у торішньому січні — червні 1,14).

Цьогоріч область «відіграла» минулорічний провал в експорті, спричинений агресією. Якщо врахувати нинішнє зростання та падіння в 2022-му, то в порівнянні з довоєнним 2021-м вивіз товарів загалом зріс на шість відсотків.

Майже половину цьогорічного експорту Хмельниччини – 42,4% від загального обсягу – становили продукти рослинного походження. Їх вивезено на 183 мільйони. До речі, це майже на третину більше, ніж за перше півріччя торік. Скажімо, експорт зернових культур становив 133,4 мільйона, що на 10,5% більше, ніж торік за відповідний період.

Щоправда, маємо й більш стрімке зростання за окремими групами товарів. Так, цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 21,16 мільйона, що в дванадцять разів більше у порівнянні з першим півріччям минулоріч.

Натомість падіння в товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед становило 27,4%. Продукції експортовано на 12,5 мільйона.

Вивіз текстильних матеріалів та текстильних виробів скоротився на третину, причому експорт килимів, які домінують у цій групі, зменшився на 25,4% до 8,4 мільйона.

Значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 33 мільйони, що на 10,1% менше, ніж торік. Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, експорт меблів зріс майже на третину – на 32,7% до 27 мільйонів.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook