Новини
Дозвілля

Виставковий проєкт «Благословенна Україна» представили у Хмельницькому

Виставковий проєкт “Благословенна Україна” відкрили у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва. Він об’єднав відразу три експозиції. А саме фотопроєкти “Незламна”, “Батьківська хата. Homestead” і “Від Лялі до Кралі”. Мета виставки – вкотре показати надзвичайну унікальність української культури.

Фотопроєкт “Батьківська хата. Homestead” зображає красу українського села. Експозиція “Від Лялі до Кралі” знайомить глядачів із традиційними українськими народними вінками. А фотопроєкт “Незламна” авторки Світлани Задоровської – це серія робіт про нескорену Україну.

Цю виставку ми присвятили Дню незалежності України. Так як 24 серпня буде багато інших заходів, ми вирішили за тиждень зробити виставку, щоб глядачі змогли вже трішки надихнутися цими роботами та святкувати цей день, пам’ятати про наші збройні сили України, – розповідає директор Хмельницького музею-студії фотомистецтва Віталій Савін.

У рамках проєкту “Благословенна Україна” презентувала колекцію українських вишитих рушників хмельничанка Тамара Яніна. Це 23 рушники періоду кінця ХІХ – початку ХХ століть з різних регіонів України.

Серед колекції – той, що подарувала їй тітка. Жінка розповідає, що він походить із села Токи Підволочиського району Тернопільської області та етнографічно відноситься до Західного Поділля кінця XIX століття.

Рушник належав ще тітчиній прабабусі, і вона віддала мені його у такому вигляді, як я його і зберігаю. Він вже дуже понищений часом. Подільська вишивка – це традиційна техніка “Низинка”, один з видів гладі. Має бути багато чорної нитки із вкрапленням червоного, жовтого, рожевого, зеленого, синього, помаранчевого та усіх кольорів, які на той час могли дістати жінки, – каже Тамара Яніна.

Давній народний одяг і предмети побуту українців колекціонерка збирає з 2011 року. Нині в її колекції близько 30 рушників.

Вперше я побачила старовинні речі на фестивалі «Цвіт вишиванки» в Тернополі. Я дуже добре пам’ятаю цей день. Це було 28 серпня, День міста. Я поїхала туди на фестиваль і на ярмарок. І там побачивши вперше давні сорочки та інші предмети одягу, просто так з першого погляду закохалася і по сьогоднішній день, – згадує жінка.

Із рушниками в музеї можна ознайомитися до 23 серпня, а з фотографіями – до 5 вересня.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook