Новини
Інфраструктура

Графіки погодинних відключень світла взимку розробляють на Хмельниччині

Після минулої зими, коли мешканці Хмельниччини дізналися, що таке сидіти без світла годинами, в очікуванні наступного осінньо-зимового періоду подолян цікавить, що їх чекає вже у найближчі місяці. Енергетики наразі не можуть спрогнозувати, якою буде ситуація з електропостачанням, оскільки здебільшого вона залежить від дій країни-агресора. Проте вже готуються до можливих відключень, зокрема, розроблять графіки погодинних відключень електроенергії.

За словами технічного директора “Хмельницькобленерго” Олексія Філіпчука, підготовка до осіньо-зимового періоду енергосистеми області це — ремонти й обслуговування обладнання, трансформаторних підстанцій та розподільчих пунктів. Станом на 1 серпня 2023 року, із того, що запланували, встигли виконати 66%.

Основні зусилля працівники товариства спрямовували на проведення ремонтів електромереж. За деякими напрямками, наприклад, ремонт кабельних ліній електропередач 0,4-10 кВ виконання дорівнює 190% від плану, ремонт трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів 10 кВ — 180%.

Важливим також є розчищення трас повітряних ліній електропередачі. І хоч, план з розчищення уже виконано на 100%, райони електромереж продовжують цю роботу. Станом на перше серпня на Хмельниччині розчищено понад 1700 км повітряних ліній 0,4-10 кВ та 44 км повітряних ліній 35-110 кВ.

Проте споживачів, звісно, в першу чергу цікавить, до чого їм готуватися в очікуванні наступної зими, зокрема, чи будуть відключення світла та за якими графіками.

Щодо відключень, то, за словами Олексія Філіпчука, це залежить від багатьох факторів, в тому числі й від дій РФ.

Але, я переконаний, що всі структури енергетичного сектору прикладають максимум зусиль для того, щоб забезпечити споживачів електричною енергією, – прокоментував журналістам Суспільне Хмельницький посадовець.

Що до графіків погодинних відключень (ГПВ), то вони переглядаються щорічно, проте, зважаючи на повномасштабну війну, на них наразі звертають особливу увагу.

Щойно процес формування та погодження ГПВ завершиться, вони будуть оприлюднені на офіційному сайті Хмельницькобленерго. Наразі ж можу лише повідомити, що ГПВ будуть містити шість черг, оскільки така вимога була запроваджена в кінці 2022 року відповідним регламентом, – наголосив Олексій Філіпчук.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook