Новини
Екологія

У лісах Хмельниччини зацвів верес

Верес – квітка, на честь якої названо перший осінній місяць – вересень. У Подільському лісовому офісі, що об’єднує ліси Хмельниччини, Чернівеччини та Тернопільщини, показали, як цвіте рослина та розповіли про її унікальні властивості.

Як йдеться у повідомленні, росте верес у хвойних і мішаних лісах на порубах, лісосіках та згарищах. Рослина любить світло і поширена здебільшого у лісостеповій зоні.

Квітне верес від серпня до жовтня. Цей чагарник – вічнозелений. Його використовують в оздобленні клумб, альпійських гірок, з нього виготовляють різноманітні букети.

Верес є унікальним медоносом. Мед із цієї рослини дуже ароматний, з червонуватим відтінком. З молодих пагонів добувають жовту фарбу. Також рослина має цілющий лікувальний ефект. Настій вересу на воді застосовують для лікування таких урологічних захворювань, як простатит, цистит, коліки, запалення та камені в нирках, уратурія і хронічний пієлонефрит. Також цю рослину використовують для лікування захворювань жовчних шляхів та печінки, поліартриту і подагри, розладів нервової системи і ревматизму. Як свідчить багатолітня практика, ця рослина має відчутний седативний влив.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook