Новини
Увага!

На Хмельниччині розпочався період цвітіння амброзії

Період цвітіння амброзії розпочався на Хмельниччині та триватиме до жовтня. Це значно ускладнює життя людей з алергією. У Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб застерігають мешканців області та діляться порадами, як уберегтися від негативного впливу рослини.

Амброзії чимало не лише при дорогах, а й у населених пунктах.

Небезпечним є саме пилок квітучої рослини. Пилок амброзії є дуже сильним алергеном, який навіть в невеликій концентрації може завдати дискомфорту. Під мікроскопом він має вигляд кульки з гачечками. При вдиханні людиною пилку він чіпляється цими гачечками за слизову поверхню дихальних шляхів, що викликає їх подразнення і, як наслідок, бронхіт. Людина починає задихатися. 

Цікаво, що навіть абсолютно здорова людина може перетворитися в алергика, якщо протягом декількох тижнів буде змушена дихати повітрям, в якому міститься багато пилку амброзії. А набута таким чином алергія практично невиліковна.

Люди з алергією на амброзію можуть відчувати свербіж у роті, набряк губ, рота, язика чи горла при вживанні горіхів, сирих фруктів або овочів. Причиною цього є перехресна алергія, що виникає через схожість білків в цих продуктах на пилок рослини.

Дізнатися, чи є у вас алергія допоможе тест на алергопроби та консультація у лікаря-алерголога.

Головне правило в період цвітіння амброзії — усунути будь-які контакти з пилком.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook