Новини
Бізнес

Релоковане на Хмельниччину підприємство виготовляє мобільні будинки для переселенців

Чотири релоковані зі сходу та півдня країни підприємства працюють в Дунаївцях, на Кам’янеччині. Всі вони зареєстровані за своїми юридичними адресами і сплачують податки у бюджети своїх громад. Натомість на Хмельниччині створюють робочі місця для переселенців та для місцевих.

За словами працівника одного з релокованих на Дунаєвеччину підприємств, Максима Максимченка, вони виготовляють мобільні будинки для людей, які залишилися без житла. на виготовлення одного будинку витрачають приблизно тиждень. Працюють на замовлення.

Будинки виготовляють з соснової деревини на металевих рамах. На перший погляд, таке житло може здатися ненадійним. Проте, за словами Максима, насправді будинки довговічні, бо деревину для стін обробляють протипожежним розчином, а під підлогою є спеціальна піна, яку не їдять гризуни.

Кожен будиночок має площу близько 20 квадратних метрів. Згодом їх обладнують усім необхідним для комфортного проживання: двома обігрівачами, душовою кабіною, біотуалетом, холодильником, меблями.

Замовлень, за словами Максима Максимченка, вистачає. Наразі в роботі – 25 мобільних будинків, кожен з яких коштує від 500 тисяч гривень. Загалом ціна залежить від комплектації, площі та планування.

На підприємстві, релокованому у Дунаївці зі Слов’янська Донецької області, працюють як місцеві мешканці, так і приїжджі, як і інших трьох підприємствах, які переїхали на Хмельниччину із зони активних бойових дій.

Одне із них – підприємство, яке було двічі релоковане: спочатку – із Мар’янки Донецької області в Дружківку на Донеччині, а вже з Дружківки – на Хмельниччину, розповідає співвласник Сергій Неліпа:

Перший раз перевозили збиральну ділянку, другий – деяке обладнання, яке змогли вивезти. Держава допомогла суттєво, приблизно 60-70% того, що нам потрібно було.

Що саме виготовляють на підприємстві, розповів токар Віктор:

Це гідравлічні підйомники, домкрати, тобто те, що пов’язане з гідравлікою, для полегшення людської праці.

За словами Сергія Неліпи, на цьому підприємстві ремонтували підйомники для літака «Мрія» та підіймачі для Хмельницького комунального підприємства “Електротранс”.

Приміщення, в якому працює підприємство, винаймають за символічну плату. І це була одна з причин, чому виробництво перемістили саме на Хмельниччину.

Дунавецька міська рада створила такий перелік приміщень, які можуть бути використані для розміщення підприємств, що постраждали від війни. Ми подали його у Хмельницьку обласну військову адміністрацію, і вже за програмою релокації вони зв’язуються з власниками приміщень, – розповідає начальниця відділу економіки Дунаєвецької громади Ірина Кадюк.

За її словами, ще не всі підприємства перереєструвалися за новою адресою, тож податки до місцевого бюджету від них наразі не надходять. Натомість вони забезпечують громаді нові робочі місця.

Детальніше – у сюжеті каналу Суспільне Хмельницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook