Новини
Суспільство

На Хмельниччині попередили про загрозу поширення чуми свиней

Збільшенням загрози занесення збудника чуми свиней на Хмельниччину занепокоєні в Кам’янець-Подільському районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Це пов’язано зі збільшенням спалахів АЧС в сусідніх з нашою областями.

Африканська чума свиней – контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю.

Вірус АЧС вірус надзвичайно стійкий, особливо в продукції свинарства, воді та зовнішньому середовищі, зберігається місяцями, заморожування і засолювання – консервують його.

Вірус не представляє небезпеки для життя і здоров’я людей, але хвороба завдає значних економічних збитків власникам свиней і тому власникам варто запам’ятати ряд застережень.

  1. Не допускати згодовування свиням, кормів, здебільшого це харчових відходів, що не пройшли термічної обробки.
  2. Не купувати поросят (свиней) без ветеринарних документів та не завозити (вивозити) свиней, м’ясо і продукцію свинарства без погодження з ветеринарною службою.
  3. Утримувати свиней в закритих або надійно обгороджених приміщеннях чи ізольованих місцях, не допускаючи їх вільного вигулу та контактів з іншими тваринами (кішки, собаки, ВРХ, ДРХ, які можуть бути механічними переносниками вірусу АЧС).
  4. Не допускати сторонніх осіб у тваринницькі приміщення.
  5. У разі загибелі чи захворювання (незвична поведінка) тварини варто негайно звернутися до ветеринара.
  6. Уникати напування свиней із водойм (ставків, струмків, річок тощо), що протікають через лісові масиви, в яких водяться дикі свині.
  7. Ідентифікувати поголів’я свиней у домогосподарствах для отримання відшкодування у разі вимушеного вилучення.

При підозрі на АЧС працівники Держпродспоживслужби радять негайно сповістити фахівця ветеринарної медицини, адже краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook