Новини
Духовність

Близько 30 релігійних громад УПЦ на Хмельниччині готуються офіційно перейти до ПЦУ

Про релігійну ситуацію в регіоні розповіла під час брифінгу заступниця начальника  управління інформаційної діяльності та аналітики – начальниця відділу аналітики та комунікацій Людмила Черевченко.

Посадовиця нагадала, що як в Україні, так і в Хмельницькій області триває процес переходу релігійних громад до Православної церкви України. І цей процес особливо активізувався після повномасштабної агресії Російської Федерації проти нашої держави.

Лише продовж минулого тижня чотири релігійні громади отримали нові статути і перейшли до Православної церкви України. Всього у період з 24 лютого 2022 року, тобто після нападу РФ, до 8 вересень 2023 року цього року зареєстровано статути 257 релігійних громад УПЦ у новій редакції, з яких 228 перейшли до Православної Церкви України, – назвала цифри Людмила Черевченко.

На розгляді наразі перебувають чотири звернення релігійних громад, близько 30 релігійних громад УПЦ здійснюють підготовку відповідних документів для юридичного оформлення принятого рішення про перехід до Православної церкви України.

Також посадовиця нагадала, що зміна конфесійної приналежності здійснюється згідно із законом України про свободу совісті та релігійні організації.

Відповідно до українського законодавства, релігійна громада сама вільна вирішувати, до якого духовного центру вона належить, і має повне право змінити своє підпорядкування. Рішення про зміну конфесійної приналежності приймається на парафіяльних зборах не менше ніж двома третинами голосів, затверджується підписами членів релігійної громади,наголосила Людмила Черевченко.

Загалом, за її словами, релігійна ситуація в регіоні стабільна і передбачувана. Конфліктні ситуації на тлі міжконфесійного протистояння відсутні.

Нагадаємо, попри заборону на паломництва під час воєнного стану, цього року з Хмельниччини на Тернопільщину таки вирушила хресна хода. На шляху паломники наштовхувалися на спротив місцевого населення, яке, попри це, не завадило їм дійти до мети – Почаївської Лаври, хоч і з запізненням.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook