Новини
Хмельниччина туристична

У Кам’янці-Подільському експонують трипільські статуетки

До 130-річчя відкриття трипільської культури і відзначенню Днів європейської спадщини минулого тижня у приміщенні «Музею старожитностей» експонують колекцію трипільської антропоморфної пластики «Глиняні боги Трипілля» з фондів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника.

Колекція антропоморфних трипільських статуеток Кам’янець-Подільського музею нараховує понад 120 експонатів зібраних на території Хмельницької області (здебільшого Кам’янець-Подільський район). Це один з найяскравіших проявів життя ранніх землеробів епохи енеоліту, що охопив у V–III тис. до н.е. площу трьох сучасних східноєвропейських країн: Румунії, Молдови та України.

Збірка формувалася переважно в 1950–60-х роках і сьогодні поповнюється новими експонатами. Артефакти виявлені були під час археологічних розвідок на трипільських поселеннях Голосків, Татариски, Ходорівці, Боришківці, Кубачівка та ін.

За словами молодшого наукового співробітника Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Євгенія Левінзона, більша половина експозиції складається з колекції краєзнавця, викладача сільськогосподарського технікуму Миколи Борковського, який відкрив близько 100 трипільських поселень. Також є експонати, які передав краєзнавець Сергій Шкурко, та виявили працівники заповідника під час експедицій, пише Укрінформ.

На виставці представлені переважно жіночі зображення, а також там можна побачити доволі рідкісні для Трипілля три чоловічі статуетки.

«За однією з версій, такі жіночі статуетки уособлювали давніх богинь родючості, яким поклонялися, у тому числі трипільці. Це не поодиноке явище, адже жіночі статуетки характерні для всього європейського, близькосхідного, малоазійського неоліту та енеоліту. Всюди, де проживали ранні землероби, є такі жіночі статуетки. Є версія, що це дитячі іграшки. За ще однією з версій, ці статуетки розбивалися під час обряду покидання поселень, адже трипільці раз на 80 років залишали свої поселення. Інколи їх знаходять у скупченні як скарб», – додав Левінзон.

Виставка «Глиняні боги Трипілля» функціонуватиме в Музеї старожитностей до 25 грудня.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook