Новини
Культура

Світлини Антарктиди крупним планом показують у музеї на Хмельниччині (ФОТО)

Подія, без перебільшення, загальнонаціонального масштабу відбулася днями у місті Городок Хмельницького району. Там у краєзнавчому музеї (G-MUSEUM) презентували фотовиставку «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність». На презентацію зібралося понад сотню городоччан та гостей міста, які першими побачили фантастичні краєвиди землі, де цілий рік панує зима. Особливим гостем на відкритті фотовиставки був директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Фотовиставку «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність» присвятили українській антарктичній станції «Академік Вернадський». Якщо раптом ви не знали, лише 30 країн мають свої цілорічні наукові станції в Антарктиді, і з 1996 року в цьому переліку є Україна. Виставку також присвятили 160-річному ювілею від дня народження засновника Української академії наук академіка Володимира Вернадського, на честь якого названо єдину українську полярну станцію.

Анонсуючи виставку, її організатори зазначали:

Перед цим попередня версія виставки експонувалася у Верховній Раді України та Європейській Комісії (уряду об’єднаної Європи), що у Брюсселі. В Городку ж матимемо ОНОВЛЕНУ виставку і подоляни стануть першими її глядачами.

У Національному антарктичному науковому центрі про відкриття виставки пишуть так:

Наші антарктичні виставки знову починають мандрувати країною. Нову локацію для експозиції надав чудовий краєзнавчий музей (G-MUSEUM) в м. Городку Хмельницької області (не плутати з однойменним містом на Львівщині). Цей музей збудований два роки тому коштами українських меценатів і за стандартами та стилістикою перевершує більшість музеїв в містах-мільйонниках. І саме там до дня міста відбулося урочисте відкриття фотовиставки «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність». У ній представлені 27 колажів – за кількістю років з часу отримання Україною станції «Академік Вернадський». Світлини розповідають про унікальну природу крижаного континенту, життя та роботу українських полярників, наші дослідження. Фотовиставку доповнюють цікаві відео з Антарктики.

Те, що перша презентація оновленої версії виставки відбувається саме в G-MUSEUM – дуже символічно, адже майбутня Україна буде модерною державою, глибоко інтегрованою в глобальний світ, і як станція “Вернадський”, так і G-музей є маленькими камінчиками цієї майбутньої України, – зазначив під час відкриття експозиції директор НАНЦ Євген Дикий.

Побачити Антарктиду в Городку можна буде до 23 вересня. Вихідні дні: неділя, понеділок. Адреса музею: вул. Шевченка 20/1, м. Городок Хмельницької області. Вхід: загальний квиток в музей.

Дякуємо за допомогу у підготовці матеріалу краєзнавцю та фотографу Дмитру Полюховичу.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook