Новини
Суспільство

У заповіднику на Хмельниччині хочуть встановити прилади для фіксації воєнних злочинів росії

У заповіднику у Хмельницькому районі, який постраждав від ворожої атаки, хочуть встановити прилади для фіксації воєнних злочинів росії.

Систему сейсмодатчиків, які здатні фіксувати вплив вибухових хвиль на архітектуру, планують встановити на мурах замку державного історико-культурного заповідника “Межибіж”. Вже роблять проєкт та шукатимуть можливості для його реалізації, пише Суспільне Хмельницький зі слів заступника директора установи Ігоря Западенка.

Нагадаємо, місяць тому заповідник постраждав від ворожого обстрілу. Досі проводяться роботи з ліквідації його пошкоджень, спричинених вибуховою хвилею.

Від вибухової хвилі були вибиті практично всі захисні щити у вікнах палацу замкового. Є потреби зміцнити деякі наші й вікна, і двері, загалом деякі приміщення, – каже Ігор Западенко.

За словами Ігоря Западенка, вартість системи фіксації зовнішнього впливу на архітектуру — від 500 до 800 тисяч гривень. За умови фінансування, вона запрацює протягом місяця.

Тут важливе вимірювання і фіксація, які саме зрушення, які ймовірні впливи вибухова хвиля або інші уражуючи фактори спричиняють на наш комплекс пам’яток. Тобто ми бачимо слабкі місця. Вибухова хвиля, її дія не завжди очевидна для простого ока, багато нюансів може датися взнаки й пізніше,— розповідає заступник директора заповідника.

Зараз ліквідація наслідків атаки Росії, в результаті якої вибухові хвилі пошкодили архітектуру, коштуватиме 400 тисяч гривень, каже Ігор Западенко. Частину цих грошей дали благодійники. Покрівлю п’ятисотлітньої Лицарської вежі вже відремонтували. Потрібно встановити вибиті шибки у вікнах замкової церкви та відремонтувати двері музею.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook