Новини
Хмельниччина туристична

Старовинний Меджибіж на Хмельниччині та його знахідки

Меджибіж на Хмельниччині – перехрестя культур та епох, місце злиття двох рік. Тут розташовані такі визначні місця як могила засновника хасидизму Баал Шем Това, руїни Троїцького костелу та Меджибізький замок, зведений у XIV сторіччі та внесений до Державного реєстру національного культурного надбання України.

Фундамент фортеці закладено у XIII столітті, коли на місці майбутнього замку заклали дерев’яне укріплення з глиняними насипами. Після перемоги литовського війська над татарами у 1362 році відвойоване Поділля дісталося в подарунок Коріатовичам. За литовського панування тут укріпили захисні вали, спорудили дерев’яні господарські будівлі та церкву.

Будівництво нижнього ярусу Офіцерської башти замку почали у XVI столітті. Верхня частина – у вигляді восьмигранника – будувалася трьома століттями пізніше. Археологічні дослідження тривають у башті від 2018 року. Археологи віднайшли фрагменти дерев’яної гонтової покрівлі, розчистили криницю з залишками величезних діжок, якими витягали воду. Там же виявили речі радянського періоду.

Чотириярусна Лицарська вежа, розташована при вході у замок, вже відновлена. Цікава вона своїми унікальними бійницями на другому ярусі. Вони мають кілька різних отворів, які давали можливість обстрілювати весь периметр вежі. Такі бійниці рідко зустрічаються у фортифікаційних спорудах і допомагають прослідкувати, як розвивалася оборонна справа фортець у період переходу від луків і арбалетів до вогнепальної зброї.

Детальніше – у сюжеті каналу Наголос.

За інформацією Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook