Новини
Офіційно

На Хмельниччині до центру «Матері і дитини» приєднають гуртожиток для дітей-сиріт та центр надання соціальної і психологічної допомоги

Згідно з розпорядженням обласної державної адміністрації від 31 серпня поточного року №730-731 до Хмельницького обласного соціального центру «Матері і дитини» приєднується Хмельницький обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та Хмельницький обласний центр соціальної і психологічної допомоги. Про причини реорганізації обласних соціальних закладів розповіла під час брифінгу директорка Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОВА Ірина Ковальчук.

За 17 років з моменту створення закладів на Хмельниччині, як і в цілому в Україні, істотно змінився адміністративно територіальний устрій області. Відбулися процеси децентралізації фінансових ресурсів та системи надання послуг. З обласного бюджету фінансування перейшло на місцеві бюджети.

Система надання соціальних послуг безпосередньо в громадах є більш ефективною і результативною, формує передумови запобігання негативних наслідків сімейного і суспільного виховання, – наголосила Ірина Ковальчук.

Реорганізації соціальних закладів передбачає збереження всіх попередніх напрямків їх діяльності і запровадження нових. Крім того, передбачається переорієнтування діяльності фахівців закладів, що реорганізуються, на актуальні напрямки соціальної роботи сьогодення, в першу чергу, пов’язані з наслідками збройної агресії РФ.

Основним напрямком діяльності буде координація роботи надавачів соціальних, психологічних і реабілітаційних послуг в громадах області щодо комплексної підтримки осіб у складних життєвих обставинах. Це, в першу чергу, сім’ї ветеранів війни, внутрішні переміщені особи, особи, що постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті. Вагітні жінки та матері з дітьми у складних життєвих обставинах, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, – прокоментувала директорка Департаменту.

Та додала, що виконання передбачених функцій у новоствореному закладі не передбачає збільшення фінансових ресурсів.  

Хмельницький обласний соціальний гуртожиток для дітей та сиріт був створений у 2005 році. Він розрахований на 12 ліжко-місць і призначений для тимчасового проживання дітей від 6 місяців до 3 років, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 23 років з умовами соціальної інтеграції та підготовки до самостійного життя.

Штатна чисельність працюючих – сім осіб, з них лише чотири – адміністратори. На сьогодні цей відділ, який увійде до складу новоствореної юридичної особи, крім надання прихистку та проживання дітей в закладі з навчанням їх навиків самостійного життя, буде працювати і з територіальними громадами задля розвитку на їх територіях своїх соціальних гуртожитків або створення інших умов забезпечення дітей-сиріт проживанням і адаптацією до життя безпосередньо на місці їх проживання і реєстрації.

Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги теж створений в 2005 році. розрахований на 10 ліжко-місць, створювався з метою надання соціальних послуг особам, які внаслідок учинення стосовно них насильства, в тому числі в сім’ї, або реальної загрози його вчинення, опинилися в складних життєвих обставах.

Штатна чисельність – 8 осіб, з них також 4 – лише адміністратори.

Найбільше користі від реорганізації отримає центр соціально-психологічної допомоги, оскільки найбільше ми розраховуємо, що їхні фахівці теж будуть перекваліфіковані для роботи в цілому по області, а не лише забезпечення проживання тих осіб, які знаходилися в їхньому приміщенні, – наголосила Ірина Ковальчук.  

На сьогодні у Хмельницькій області продовжується розвиток структур, які можуть і надають захист особам, які постраждали від насильства.

З 2019 року в області вже діють 76 спеціалізованих служб соціально-психологічної допомоги, зокрема 8 притулків цілодобового або денного перебування (до 90 днів), 6 кризових кімнат, 52 мобільні бригади. В кожній громаді утворено координаційну раду з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашнього насильства та протидії торгівлі людьми.

Безпосередньо кожен громадянин в своїй громаді має право звернутися за наданням допомоги, а громада зобов’язана надати прихисток або в інший спосіб допомогти постраждалому від насильства або запобігання насильства. Тому наша реорганізація з шляхом оптимізації адміністративного ресурсу дасть змогу залучити більше фахівців для роботи в цілому області з вищеперерахованих питань,резюмувала Ірина Ковальчук.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook