Новини
Суспільство

На Хмельниччині розпочали вакцинацію диких тварин від сказу

Упродовж двох тижнів триватиме імунізація диких тварин у Хмельницькій області. На узбіччях доріг і сільськогосподарських угідь, у лісах та на узліссях області розкладуть загалом 411 тисяч доз вакцини від сказу, яку тварини мають з’їсти.

Начальниця управління Держпродспоживслужби Олександра Титарчук розповідає, що кампанія з вакцинації диких м’ясоїдних тварин минулого року не проводилась. Роками раніше вакцина щороку розкидалась з гелікоптерів, пише Суспільне Хмельницький.

Маємо таку ситуацію: 2021 рік – 58 випадків, 2022 рік – 67, 2023 рік – 34 випадки захворювання тварин на сказ. По області маємо охопити цією пероральною вакцинацією понад 16 тисяч квадратних кілометрів площ та угідь. Створено на сьогодні 252 бригади, – каже Олександра Титарчук.

Спочатку на контрольній ділянці площею один квадратний кілометр бригади розкладають брикети з вакциною, які мають містити 25 доз. Біля кожної – забитий кілок, щоб потім знайти й перевірити – з’їла вакцину тварина чи ні, розповідає один із членів бригади, начальник волочиської дільничої лікарні ветеринарної медицини Василь Кравець.

Контроль цієї вакцинації проводиться на четвертий, восьмий та п’ятнадцятий день. При поїданні лис розкушує, на зубах залишається маркер тетрацикліну. Після цього має бути контрольний відстріл лиса, і тоді ми маємо дивитися: відбираємо щелепи, і відбираємо кров на дослідження. Будемо дивитися поїдав лис цю вакцину, чи є антитіла,— пояснює Василь Кравець.

Начальник Волочиської дільничої лікарні ветеринарної медицини розповідає, що вакцина зроблена з м’яса кісткового борошна і смакує лисам. Коли здорові звірі з’їдають приманку, у них виробляється імунітет проти сказу. Якщо ж тварина хвора, вона гине.

Бригади працюють з мисливцями, аби ті показували, де пролягають лисячі шляхи.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook