Новини
Культура

Виставка бахмутського художника відкрилася у хмельницькому музеї (ФОТО)

Героїчний Бахмут, боротьба за нього не зникає ні зі стрічки новин, ні з пам’яті українців. Адже ціна відстоювання цього міста на Донеччині надвисока – українські життя. Місто, яке завжди вражало своєю історією й архітектурою, наразі вщент знищене ворогом. Проте, частина його краси й унікальності завжди залишиться незнищенною на полотнах його митців.

Таким художником-патріотом рідної землі все своє свідоме життя був і є експонент виставки «Тихе щастя» Сергій Садчиков. Пан Сергій народився і виріс у Бахмуті, колишньому Артемівську. Й коли обрав для себе царину мистецтва, прийняв рішення, що чільне місце в авторські творчості займе саме гармонійний флер Бахмута.

На жаль сьогодні війна закинула пана Сергія далеко від рідних бахмутських вуличок й затишних двориків – у далеку Німеччину в евакуацію. Власні твори, через їх чисельність, митець був змушений залишити в палаючому місті. І тільки завдяки піклуванню й небайдужості волонтерів, картини митця були евакуйовані до Хмельницького.

У Хмельницькому обласному художньому музеї сьогодні представлені живописні твори майстра, які наповненням й колоритом демонструють романтику мирного, спокійного життя, його щоденні турботи й побут, наповнений звичним затишком. Про майстерність й пошук митця розповідає кураторка виставки Олена Скорук:

Живопис Садчикова передає щемливу атмосферу чогось дуже рідного, світлого, трепетного, милого серцю, хвилюючого… Власне того, що називають тихим щастям. Коли люди просто знають, що вони у безпеці, і їм не загрожує втрата рідних, друзів, знайомих, колег, що їхню домівку не зруйнує ворожий обстріл. На виставці «Тихе щастя», зокрема, представлені полотна кінця 1980-х – початку 2000-х років, що відображають пошуки митця власного стилю. Художник експериментував з різними напрямами: від імпресіонізму, футуризму до фотореалізму. Згодом живописна мова художника стала своєрідним авторським переосмисленням постімпресіонізму, коли прихильники цього напряму вільно і узагальнено відтворювали навколишній світ.

Примружений кіт біля вікна, свіжі запашні квіти у численних вазах, вузькі вулички й мрійливі старі хати з їх ошатними мешканцями – все це знімкований живопис майстра, який любив й любить кожен міліметр свого дому.

Важко повірити, що чоловік досить поважного віку, в розпал атаки ворога за власної ініціативи піде до бахмутського воєнкомату, щоб стати до війська. Йому відмовлять. Батьківщину він покине з однією валізою, в якій, без сумнівів, будуть альбом, фломастери й олівці, щоб не зупинятися у творенні.

Полотна митець творить, нашаровуючи експресивні мазки яскравої гами кольорів. Об’єкти у його творах мають чіткі контури та водночас унікальні характери. Як зазначають мистецтвознавці,  композиції митця стилізовані і, попри динаміку мазків, – доволі статичні.

Сьогодні художник, проживаючи у Німеччині, створює портрети на замовлення, але справжня його творчість і серце проявляється, коли він малює портрети наших захисників, які знаходить у мережі. Адже, пан Садчиков розуміє, що так документується історія, а мистецький погляд навантажує її емоціями, які карбує суспільна пам’ять.

Читайте також: Виставку емалей за малюнками загиблого захисника Михайла Юркова відкрили у Хмельницькому

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook