Новини
Культура

Хмельницький режисер став учасником міжнародного проєкту

Добре відомий товариству за креативними постановками й театральними фестивалями міста режисер обласного драмтеатру й народного театру «Дзеркало» ХМБК Дмитро Гусаков нещодавно повернувся з артвідрядження до Литви.

За час поїздки пан Гусаков встиг не тільки створити продуктивні гуманітарні зв’язки з балтійцями, а й взяти участь у постановці спільної вистави до творення якої долучились митці Литви, Латвії та України, в межах проєкту «Family».

Про подробиці мистецької вакації, спектакль й найближчі проєкти режисер Дмитро Гусаков розповів нашим кореспондентам. Так, як зазначає Дмитро, до Литви він вирушив на запрошення народного театру міста Рокишкіс, з яким наш народний театр «Дзеркало» має міцні культурні зв’язки ще з 2014 року. Так литовці два рази встигнули завітати до Хмельницького, а свою чергу хмельничани відвідували з виставами Рокишкіс три рази. 

Ми міцно дружимо з нашими колегами з Литви вже понад дев’ять років. Після повномасштабного вторгення литовці з великою інтенсивністю надсилали до Хмельницького гуманітарну допомогу. Проєкт «Family» став можливим завдяки гранту, який виграли наші колеги з Литви, який дав можливість долучити до постановки і митців з України, – коментує Дмитро Гусаков.

До участі у постановці латвійської драматургині Елізабет Хафер долучились сценографиня зі Львова Оксана Радкевич, литовські актори та наш Дмитро Гусаков, в якості режисера.

Проект «Family» був присвячений найбільшому фестивалю народних театрів в країнах Балтії «Балтійська Рампа». А вже восьмого вересня проєктна вистава «Добре або Нічого» стала учасником програми фестивалю. За словами хмельницького режисера, вистава отримала чудові відгуки від перших глядачів.

Це вистава розповідає історію, як в одній з провінційних редакцій газети за загадкових обставин помирає головна редакторка, шефиня, яку ненавидів весь колектив. Племінниця померлої через інтерв’ю з працівниками тітки намагається дізнатися правду про її смерть й хто її заподіяв. В решті решт, виявляється, що тітонька померла випадково, проте за час розмов племінниця дізнається, якими були її колеги, як насправді, до неї ставились, – зазначає пан Гусаков.

Проте, кінець вистави авторська група залишає відкритим, адже згідно з п’єсою, до кожного з учасників колективу приходить повідомлення від шефин про наступну нараду.

Зі слів режисера, дана постанова піднімає питання, наскільки справедливим має бути покарання за вбивство, чи співмірна відплата життям за життя і хто взагалі може заслуговувати на вбивство.

Загалом фестиваль «Балтійська Рампа» проводиться раз на два роки і, що особливо відзначає режисер Гусаков, має на меті популяризацію локальної, балтійської драматургії та авторів.

Вистава була створена Литовською мовою, в її підготовці, крім місцевих акторів та запрошених гостей, брали участь помічники у перекладі. Режисер Гусаков підкреслює, що нашій місцевій театральній традиції поки що не вистачає шанування саме локального авторства – режисерів, поетів, письменників тощо. Адже, це широковідома європейська тенденція – славити місцевих митців й виводити їх на світовий рівень впізнаваності й відомості.

Про власні враження від поїздки під час війни з метою презентації власних мистецьких традицій й навичок Дмитро зазначає:

Така поїздка це, в першу чергу, можливість показати, що українська культура жива й продовжує свій розвиток. Наш головний меседж – ми не зупиняємося на досягненнях і будемо продовжувати дарувати своє мистецтво не тільки українцям, але й глядачам усього світу, – наголошує митець.

Нагадаємо, що наступна театральна подія Всеукраїнський фестиваль аматорського театру «АКТ Третій. Регіональний», ініційована нашими митцями театру, відбудеться з 6 по 8 жовтня у моно театрі КУТ, не пропустіть!

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook