Новини
Інфраструктура

На форумі голів ОСББ у Хмельницькому обговорили ремонти та утеплення багатоповерхівок

Другий загальноміський форум голів ОСББ відбувся у Хмельницькому. Він зібрав більше сотні учасників. Під час зустрічі говорили про зміни у програмах співфінансування із ремонту будинків. А також – про новації у програмі “Енергодім”, яка передбачає утеплення багатоповерхівок та встановлення індивідуальних теплових пунктів. З 2016 року нею скористалися 18 будинків.

Після того, як люди побачать енергоаудит, вони зрозуміють, а чи їм то треба, що робити в першу чергу, наскільки воно може бути дорого, ну і, власне, який буде економічний ефект, – прокоментував директор Департаменту інфраструктури міста Хмельницького Василь Новачок.

Коштом бюджету громади відшкодують 90% вартості енергоаудиту всім будинкам, незалежно від форми правління. Окрім того, зміни є і в державній програмі «Енергодім».

Раніше ОСББ могли брати у банку кредити на енергоефективні заходи під 15%, наразі таке кредитування практично мертве. Тому ми говоримо про те, що міська влада дасть людям можливість придбавати матеріали і при цьому отримувати відшкодування 20% від загальної суми, – пояснив Василь Новачок.

Державною програмою «Енергодім» хмельницькі багатоповерхівки вперше скористались у 2016-му. Будинок на вулиці І. Франка, 55 – один з тих, де успішно реалізували проєкт.

До утеплення за опалювальний сезон ми заплатили 1 мільйон 408 тисяч гривень. Після того, як ми в 2021 році зробили опалення, ми заплатили 703 тисячі. Тобто у нас економія вийшла понад 50%, – розповів голова ОСББ будинку на Франка.

Термін експлуатації конструкції підвищується щонайменше в два рази. Якщо термін експлуатації конструкції 30-50 років, то за рахунок утеплення ми захищаємо оболонку від коливань температур, від перепадів, від атмосферних впливів. Таким чином така конструкція довше експлуатується, – розповів директор ДУ “Фонд Енергоефективності” Єгор Фаренюк.

Під час форуму говорили і про те, як діяти в разі можливих відключень електроенергії. З початком повномаштабної війни зріс попит на встановлення сонячних електростанцій.

Ми підготували декілька пропозицій, які зможуть заживити насосні станції на будинках, ліфти, освітлення в під’їзді та укриття. Дуже попит зріс на акумулятори у квартиру, інвертори, сонячні станції для автономії, готелі беруть дуже часто, тому що під час перебоїв зі світлом сонячні станції просто рятують людей: і економлять кошти, і світло завжди є, – розповів менеджер з продажу сонячних електростанцій Богдан Катецький.

Загальноміський форум «Голів ОСББ» у Хмельницькому відбувається другий рік поспіль в рамках проведення днів сталої енергії.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook