Новини
Бізнес

Ситуація на ринку праці у сільському господарстві: думки від експертів Jooble

За останні півтора року українські агробізнеси навчилися працювати в умовах війни, але масштаби виробленої продукції, експорту, попит на певних фахівців змінилися. Наприклад, на сайті Jooble зараз здебільшого пропонується робота трактористом та інші агрономічні спеціальності. В той час як раніше, основний попит стосувався дослідників, аналітиків та працівників лабораторій. У цій статті ми розповімо про актуальну ситуацію у сфері сільського господарства та затребуваних працівників у 2023 році.

Розвиток агробізнесу в умовах війни: з якими труднощами зіштовхувались підприємства?

Навесні 2022 року близько 85% бізнесів у сільському господарстві поставили на паузу своє функціонування, через окупацію територій, ракетні загрози, обстріли у прикордонних областях. Проте, вже в середині січня 2023 року до роботи повернулися понад 70% агропідприємств. Перед компаніями постала низка проблем.

Нестача кваліфікованих кадрів

Внутрішнє переміщення з небезпечних регіонів, імміграція жінок з дітьми за кордон, релокація підприємств та мобілізація негативним чином вплинули на кадрові склади. На ринку праці з’явився дефіцит електриків, слюсарів, зоотехніків, менеджерів з закупівель, постачань тощо. Компані стали активніше винаймати студентів та фахівців з досвідом роботи до 2 років, започаткували програми підвищення та перекваліфікації. До речі, зараз на Jooble пропонується робота зоотехніком, нові вакансії публікуються щодня.

Дефіцит електроенергії

Через торішні атаки на електростанції та тривалі відключення світла підприємства втратили значні об’єми сировини та були змушені почати використовувати паливні генератори. Витрати компаній почали стрімко зростати, а робітникам часто доводилося працювати за ненормованими графіками, через неможливість забезпечення правильності виконання технологічних процесів.

Складнощі з експортом зернових культур

У липні 2022 року в Україні залишалося понад 20 млн тонн торішнього врожаю, який було неможливо експортувати через російську агресію. Проте, вже в серпні 2022 року запрацювала «зернова угода», яка являла собою безпечні морські коридори для вивезення українського зерна. Протягом року морем було транспортовано близько 30 тонн культур, у вересні 2023 рф вийшла з домовленості й поки що експорт знову призупинено.

Ринок праці у сфері сільського господарства: кому сьогодні пропонують роботу агробізнеси?

Основний попит на спеціалістів в агрономії щороку спостерігається влітку та восени, адже на ці сезони припадають жнива. У вересні середня заробітна плата у сфері сільського господарства складає 18000 грн. Близько 30% пропозицій роботи не вимагають досвіду, тому вибрати вакансію можуть студенти та фахівці, які тільки закінчили ВНЗ. Через скорочення бюджетів компаніям вигідно винаймати та навчати необхідних навичок молодих спеціалістів.

Яких фахівців бракує на ринку праці?

Разом з експертами компанії Jooble ми виділили перелік затребуваних фахівців в агробізнесі:

  1. Зоотехніки – спеціалізуються на розведенні та догляді за тваринами на фермах або у дослідницьких та консультаційних компаніях. Сьогодні працівникам пропонують від 15000 до 30000 грн.
  2. Агрономи – вивчають рослини і ґрунт, розробляють стратегії для максимізації врожаю та виведення нових культур. Спеціалісти можуть знайти роботу на господарствах, в наукових лабораторіях та підприємствах що виробляють сільськогосподарську техніку та добрива. Отримують 25000-35000 грн.
  3. Ветеринари – лікарі на фермах здійснюють контроль здоров’я тварин, проводять планові вакцинації та лікувальні процедури. Середня заробітна плата складає 18000-20000 грн.
  4. Збиральники врожаю – працівники збирають овочі, фрукти в теплицях або на фермах, а також зернові культури на полях, ведуть облік та фасування продукції. Заробляють 8000-12000 грн.
  5. Трактористи – до задач фахівців входять обробка ґрунтів, добривна обробка та збір культур на полях, обслуговування та дрібний ремонт тракторів. Можуть заробляти від 15000 до 45000 грн.
  6. Водії-експедитори – відповідають за супровід та збереження цілісності вантажів під час транспортування. Вони складають схеми перевезення продукції, обирають пакування, транспортний засіб та разом з водіями відвозять товар до точки призначення.
  7. Менеджери з продажу – спеціалісти залучають нових клієнтів або працюють з існуючими клієнтськими базами компаній, консультують щодо наявних товарів, послуг агробізнесу та продають їх. Заробітна плата зазвичай складається зі ставки близько 10000 грн та % від продажів. 

Сьогодні в агробізнесі спостерігається тенденція на збереження існуючого персоналу. Це пов’язано з тим, що кожна компанія має свої особливості виробництва та якості, яким доводиться навчати нових працівників. Тому спеціалістів намагаються забезпечити максимально комфортними умовами праці: нормований графік, безкоштовні обіди, компенсація витрат на проживання для ВПО та навіть бронювання військовозобов’язаних робітників.

На думку експертів, працевлаштування в аграрному секторі має перспективи для кар’єрного розвитку. Україна є одним з лідерів експорту сільсько-господарської продукції, тому попит на продукцію та висококваліфікованих працівників на внутрішніх та зовнішніх ринках залишатиметься стабільним в усі часи.


Реклама
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook